Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Възрастни и самотни свещеници ще приютява Бачковският манастир

11.02.2021

Възрастни и самотни свещеници ще приютява Бачковският манастирВ Бачковския манастир ще отвори врати социален дом, който ще бъде предимно за възрастни и социално слаби монаси и свещеници, съобщи игуменът на св. обител Велички епископ Сионий, цитиран от БТА.

С това ще бъде възстановен закритият в края на 40-те години на миналия век дом за сираци от войните, уточни игуменът. По думите му, той няма да бъде в същия вид, тъй като „правителството вече си има социално министерство, което полага грижи за тези хора, но ще предложи храна и подслон на хора, свързани с Църквата“. Това са възрастни монаси и свещеници, които са останали без близки, каза още той.

Те обаче няма да бъдат оставени затворени в дома, а според възможностите си ще участват в живота на манастира и ще бъдат част от монашеското братство, каза още дядо Сионий. Домът ще разполага с петнадесет монашески килии за по двама души, което означава, че ще могат да се приютят общо тридесет души. Стаите ще бъдат ремонтирани и пригодени за възрастните хора със средства от проект, с който манастирът кандидатства пред ОП „Региони в растеж“ и който е на обща стойност около четири милиона лева.

Еп. Сионий припомни, че някога всички манастири са развивали социална дейност, като са давали подслон и храна преди всичко на сираци от войните. Момичетата са били настанявани в девическите манастири, а за момчетата се грижели в мъжките. С времето някои от децата са оставали да живеят в светите обители, като някои от тях са били постригвани и за монаси. Епископът добави, че един от тях е някогашният игумен на Бачковския манастир дядо Наум. Църквата е имала и специално отношение към душевноболните хора, като във всеки регион е имало по един манастир, в който са се грижели за тях. За Пловдивския регион това е бил манастирът „Св. Козма и Дамян“ край с. Куклен.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova