Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

137 години от Освобождението на България

03.03.2015

137 години от Освобождението на БългарияНа 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. През 1890 г. 3 март е обявен за Национален празник.

След близо 500 години под турско робство, 70-те години на 19 в. и учредяването на българската епархия през 1870 г., поставят началото на решителното освободително движение. В Букурещ е формиран български революционен централен комитет, начело с Васил Левски, който започва подготовка за въстанията срещу османската власт в България.

На 24 април 1877 г. в Кишинев е издаден манифест на император Александър II, с който Русия обявява война на Османската империя. Руската армия се командва лично от императора. Една от най-значимите битки, прославена и в родната ни литература е Шипченската епопея. Ордите на Сюлейман паша е трябвало да разбият частите за прикритие, укрепели се по стръмнините на връх Шипка, за да може турската войска да пробие в Северна България.

Цялото българско опълчение е в рамките на предния отряд. Паметната битка, отразена във Вазовото стихотворение от „Епопея на забравените" остава завинаги част от българското самосъзнание.

През 1878 г. по силата на международен акт е възстановена българската държава. За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 г., а десет години по-късно 3 март е обявен за национален празник на Република България.

Националнит празник на България 3-ти март ще бъде отбелязан с празнична церемония на централния площад в Плевен.

Проявите за деня започват от 9:00 часа, когато ще бъде даден официално старта на лекоатлетическата щафета „Обиколка на Военноисторическите музеи - Плевен". Награждаването на победителите от нея ще се състои час по-късно на пл. „Възраждане".

От 11:00 часа с издигане на националното знаме на централния площад ще започне тържественият ритуал, посветен на 137-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство. Свещеници от плевенски храмове ще отслужат пред Вечния огън в Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец" панихида в памет на загиналите воини от Съюзническата армия. Слова ще произнесат кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков и областният управител Ралица Добрева. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към освободителите.

В 12:00 часа в залата на ДКТ „Иван Радоев" е празничният концерт „България - Майка страдалница" с участието на Ансамбъл „Мизия", Общинския хор „Гена Димитрова", Общинския духов оркестър, изпълнители от НУИ „П. Пипков". Тържествата ще завършат с празнична заря с начало 20:00 часа.

Във връзка с Националния празник в Регионалния исторически музей /РИМ/ и в музеите на Дирекция „Военноисторически музеи" е Ден на отворени врати. Входът за гражданите и гостите на града е безплатен.

Източник: http://dariknews.bg
Снимка: http://dariknews.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova