Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

10 млн. лева са необходими за реставрацията в "Свети Александър Невски"

06.10.2014

10 млн. лева са необходими за реставрацията в "Свети Александър Невски" Близо 10 млн. лв. ще са необходими за възстановяването на ценните стенописи в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, чийто собственик от няколко дни е Българската православна църква.

Прогнозната стойност е на доц. Здравко Каменаров от Националната художествена академия, който е работил в храма през 1989 г.

След радостната новина, че най-сетне получават нотариален акт за храм-паметника, владиците се тревожат откъде ще намерят средства за ремонта. Шефът на синодалните имоти отец Василий Сарян разчита на държавната субсидия, а епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма, е убеден, че трябва да се направи дарителска кампания, в която бизнесът да даде мощно рамо. Състоянието на катедралата е плачевно. „Тя е построена много стабилно, но все пак са минали сто години. Редно е да се направи инспекция на всички тавани, които са с дървени конструкции, за да установим в какво състояние са. Те крепят вътрешните сводове на храма. Ако са прогнили, ще е нужен солиден финансов ресурс“, обясни епископ Тихон.

Друг е въпросът със стенописите. „Те ще са най-тежката и скъпа работа“, уточни той. Някои от тях са напълно унищожени от течове“, обясни за „Преса“ доц. Здравко Каменаров. При изографисването им са допуснати и технологични грешки, тъй като са използвани много силни консерванти. Това е довело до втвърдяване на боята и затова тя се е олющила. Фреските в храма са девет декара (9000 кв. м). В зависимост от състоянието им средната цена за реставрация на квадратен метър ще е от 500 до 1000 лв. за труд и материали. Ако се осигури финансиране, обновяването би отнело години.

Откакто е построена през 1912 г., Патриаршеската катедрала е ремонтирана два пъти, като преди 11 години кубетата бяха позлатени наново. Досега не е правена реставрация на стенописите.

Източник: http://dveri.bg
Снимка: http://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova