Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Семинар за социално-милосърдната дейност на Църквата ще се проведе в Богословския факултет на СУ

18.06.2014

Семинар за социално-милосърдната дейност на Църквата ще се проведе в Богословския факултет на СУНа 23 юни от 9 ч. в Богословския факултет на Софийския университет ще се проведе семинар на тема: „Социално-милосърдната дейност на Църквата” и пресконференция за представяне на резултатите на проект „Развитие чрез социално включване”, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (2007-2014) чрез Европейския социален фонд. В семинара ще участват също така Варненският и Великопреславски митр. Йоан, заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова и други.

Ще бъдат представени резултатите от проект „Развитие чрез социално включване”, който стартира на 1 юли миналата година, и ще се обсъдят възможности за укрепване на социалната работа на Църквата и сътрудничеството й с Министерство на труда и социалната политика в тази област. Ще бъдат представени и възможностите за финансиране от европейски фондове.

Проектът се изпълнява от Фондация за регионално развитие и Асоциация Василиада (Румъния) в партньорство с Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и с подкрепата на представители на Св. Синод на БПЦ.

Завършилият проект беше насочен към свещенослужители и представители на Българската и Румънската православна църква, както и към църковни неправителствени организации, подпомагащи социалната дейност на Църквата. Целта му беше да даде възможности за укрепване и развитие на социалната дейност на Църквата чрез анализ и въвеждане на добри социални практики в тази област от страната и чужбина.

Повече от 45 свещенослужители, представители на висши и средни богословски училища, християнски организации и други от България и Румъния участваха в петте работни посещения в Румъния, Италия и в България за обмен на опит и добри църковни практики за социална дейност. Над 20 души (включително и външни изпълнители) бяха ангажирани за изпълнението на проекта. Експертите (представители на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, на Богословския факултет на Университета в Болоня, Италия, на румънската църковна организация Василиада и др.) изготвиха детайлен анализ на социалната дейност на Българската и Румънска православни църкви, както и анализ на добри църковни практики за социална дейност в страната и чужбина.

Изготвени и публикувани са стратегически насоки за укрепване на дейността на БПЦ на 3 езика – български, румънски и английски езици. Беше заснет документален филм, представящ добри социални практики на Българската и Румънска православни църкви. Филмът ще бъде излъчен по време на семинара. Създадена е и фейсбук-страница на проекта с название „Църквата в подкрепа на общността”.

Програма на семинара:

8:30–9:00 ч. – Регистрация на участниците

9:00–9:15 ч. – Официални приветствия

Доц. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет

Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

9:15–9:30 ч. – Представяне на резултатите на проект „Развитие чрез социално включване”

Диана Тюркеджиева, ръководител на проект „Развитие чрез социално включване”, Фондация за регионално развитие

9:30–10:00 ч. – Представяне на възможностите за финансиране на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

Росица Янкова, заместник-министър на труда и социалната политика или представител на дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти”

10:00–10:20 ч. – Основни аспекти на социално-милосърдната дейност на Румънската православна църква

Адриан Станулика, председател на Асоциация Василиада

10:20–10:30 ч. – Кафе пауза

10:30–10:50 ч. - Представяне на дейностите на асоциация Василиада (Румъния) – пример за добра практика за църковно-милосърдна дейност на архиепископия Крайова, Румъния

Адриан Станулика, Асоциация Василиада, Крайова, Румъния

10:50–11:20 ч. Прожектиране на документален филм „Блажени милостивите...” (Мат. 5:7) Филмът, финансиран по оперативна програма „Развитие чрез социално включване” 2007-2013 г., представя добри практики за социално-милосърдна дейност на църковни организации и енории.

11:20–12:20 ч.

Пресконференция и дискусия

Източник: http://dveri.bg
Снимка: dveri.bg/9wxdr

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova