Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Да помогнем за изграждането на храм “Свети великомъченик Димитър” в с. Вехтово, Шуменско

17.04.2014

Да помогнем за изграждането на храм “Свети великомъченик Димитър” в с. Вехтово, ШуменскоПравославните християни от с.Вехтово, Шуменско са решени да построят с Божията помощ нов храм в селото. Инициативата е на Църковно настоятелство при храм “Св. великомъченик Димитър” с председател свещеник Васил Димитров Василев.

Към момента жителите – християни ползват стара сграда, която е пригодена за храм, но не е строена като такава и не задоволява молитвените нужди на местните християни. По действащия подробен устройствен план на с. Вехтово за църква е отреден парцел с площ 798 кв. м. Теренът вече е собственост на Църковното настоятелство.

Архитектурният проект за новия храм е дарение от арх. Добрил Добрев и ИМАМЕ одобрението на Св. Варненската и Великопреславска митрополия. ИМАМЕ ОТ КРАЯ НА МЕСЕЦ МАРТ 2014 И РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ от общинските власти в гр. Шумен.
Вехтово е село в Североизточна България и се намира на 18 км от град Шумен. В селото се изповядват две основни религии – православно християнство и ислям. Тук в отлично разбирателство помежду си живеят три различни етноса и празниците, като Великден, Коледа, Бабинден, Димитровден и др., се празнуват от българи, турци и роми.

Обикновено на Великден се правят състезания по боядисване и борба с яйца. На Коледа минават коледари по къщите, пеят коледарски песни и отправят пожелания към стопаните.
Храмът носи името на св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец. От месец февруари 2011 г. с благословението на блаженопочиналия и приснопаметен Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил за председател на храма и църковното настоятелство бе назначен свещеник Васил Димитров Василев.

Това, което не достига на жителите на селото за построяването на храма са паричните средства.
Църковното настоятелство е открило банкова сметка с надеждата, че православни християни, граждани, фирми и организации при възможност могат да направят своето волно парично дарение за изграждането на храма.

Сметката е: IBAN: BG58STSA93000021103918, BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД”, Православен храм “Свети великомъченик Димитър”.

Снимка: hramove.pravoslavie.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova