Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Художници откриват благотворителна изложба в помощ на търновския резбар Кирил Томанов

30.03.2014

Художници откриват благотворителна изложба в помощ на търновския резбар Кирил ТомановХудожници от цяла България се обединиха и организираха благотворителна изложба в помощ на техния колега Кирил Томанов от Велико Търново. В експозицията са събрани произведения от всички жанрове на изкуството, които през следващите дни ще се продават на символични цени. Събраните средства ще бъдат предоставени за лечението на известния търновски резбар, който страда от тежко онкологично заболяване. Уникалната изложба “Кирил Томанов и приятели” се открива на Благовещение днес от 18 часа в хана “Хаджи Николи”. Любезните домакини от хана са предоставили безвъзмездно залите на двата етажа и отказват да приемат дори процент от продажбите на творбите.

През последните три дена приятели и колеги на Кирил от различни градове в страната, а и в чужбина изпращат свои картини, пластики, икони, скулптури. Така експозицията расте с часове. Много от авторите дори не са определили цена на произведенията си. Така всеки зрител и ценител на изкуството ще може да помогне с колкото може за лечението на търновеца, който от години има ателие на Самоводската чаршия.

“Кирил Томанов е приятел и голям резбар. Той е изключително скромен, затова малко хора знаят, че е единственият българин, който членува в Кралското дружество на миниатюристите в Лондон. В този елитен клуб, чийто почетен председател е човек от английската кралска фамилия, са поканени само 100 артисти от цял свят. Преди две години Кирил спечели голямата награда на дружеството в раздел скулптура”, сподели художникът Димчо Димчевски, който е сред инициаторите за благотворителната изложба. Той и неговата съпруга са избрали да предоставят за каузата икона, картина с масло и рисунки. Те ще се разделят и с една отлична работа на най-добрия барабанист сред художниците и най-добрият художник сред барабанистите – покойния Едмонд Демирджиян. Платното е част от тяхната лична колекция.
“Надяваме се, че този жест на приятелска обич и солидарност ще даде сили на Кирил да понесе по-леко предстоящата химиотерапия. Да се помолим за него с най-дългата молитва, която е думата любов”, призова Димчо Димчевски.

Вижте репортаж на БТВ за изложбата и фейсбук страница.

Източник: http://www.dnesbg.com
Снимка: Даниел ЙОРДАНОВ

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova