Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Домът за деца в Белоградчик получи дарение от Лопушанския манастир

21.03.2014

Домът за деца в Белоградчик получи дарение от Лопушанския манастирДом „Надежда” за деца, лишени от родителски грижи, в Белоградчик получи дарение от Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча”, каза за Радио Фокус-Видин директорът на социалното заведение Емилия Григорова. Дарени са 90 буркана с плодово сладко и кутии с бонбони за всички деца от дома и преходното жилище към него. Децата и техните учители са получили и покана да посетят светата обител, която се намира в близост до монтанското село Георги Дамяново. Емилия Григорова обясни, че работещите в дома са били изненадани от дарението, защото досега са подпомогани предимно от фирми.

Представителите на манастира са обяснили, че няма конкретна причина за дарението и че дарения не трябва да се правят само по конкретни поводи. Това е първото дарение, което постъпва в социалното заведение след коледните и новогодишните празници. Очаква се следващите да бъдат около Великден. „Каквото и да е дарението, то ще облекчи бюджета на дома”, каза Емилия Григорова. Тя обясни, че ако постъпят дрехи, повече пари ще бъдат спестени за учебници, помагала и други.

Тези дни игуменът на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча” еп. Сионий съобщи резултатите от експертизата на старинната икона на св. Богородица, открита зазидана в манастирския храм. „Както бяха очакванията, иконата е от 17 век. Вероятно е рисувана в периода 1650-1680 г.”, каза игуменът. Реставрация на старинната икона не е правена, защото такава не е необходима. Извършена е частична консервация и почистване. „Мнението на Негово Високопреосвещенство Видинският митр. Дометиан е, че иконата е добре да бъде запазена в този автентичен вид”, каза също той. Старинната икона е поставена в централния храм на Лопушанския манастир за всеобщо поклонение. „Постоянно идват хора от цялата страна да се поклонят, идват и от съседна Сърбия. Надяваме се, че през лятото ще има и повече поклонници от други православни народи, които лятото посещават страната с цел религиозен туризъм, който се засилва все повече”, добави епископ Сионий.

Вижте още: Лопушанският манастир приюти семейство от Сирия

Източник: http://dveri.bg
Снимка: bulgariatravel.org

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova