Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Конкурс за написване на есе, посветено на дяконията и милостинята

01.02.2014

Конкурс за написване на есе, посветено на дяконията и милостинятаИисус Христос и светите апостоли ни учат, че грижата за ближните, нуждаещите се, болните, бедните, сираците, вдовиците, затворниците е дълг за всеки християнин. Много са примерите на милостиня и милосърдие, които светите отци и православните авторитети са извършвали от древни времена до днес. Св. безсребърници Козма и Дамян Римски са лекували даром и са подпомагали сиромаси с имуществото си; св. Николай тайно дарил пари на беден баща, за да го спаси от голям грях; св Йоан Милостиви е бил милосърден и щедър; св. Филарет Милостиви дарявал всичко, което имал на сиромаси; преп. Параскева Българска също раздала целия си имот на бедни; Св. Йоан Шанхайски създал дом за сираци и се грижил за изоставени деца; Старецът Паисий Светогорски помагал на бедни хора, деца и вдовици. Преди 9 септември 1944 г. Българска православна църква основава и поддържа детски лагери, ясли, градини, забавачници и игрища, занаятчийски училища, млечни кухни за родилки, детски юношески столове и трапезарии, сиропиталища, старопиталища и др. След падането на комунизма тази типично църковна дейност отново започва да се възражда, като са създадени кухни за бедни, дом за сираци, неделни училища, православни детски лагери, център за духовно обгрижване на наркозависими лица, свещеници посещават и се грижат за затворници и др.

Вдъхновен от примера, оставен ни от светите отци, сайтът milostiv.org организира конкурс, посветен на дяконията и милостинята. Конкурсът се състои от две части: ученически и студентски.

Първа част: За ученици от Софийска и Пловдивска духовна семинария

Тема на есето: Дяконията като начин на служение в Православната църква
Целта на конкурса е да стимулира участниците да разсъдят за мястото на църковната социална дейност в съвременния свят и да предложат своите виждания за грижата за ближния. Семинаристите се приканват да представят своите идеи за това, как те лично биха могли да помогнат и (или) как, като свещенослужители, биха призовали хората да се грижат за нуждаещите се.

Награди:
* 1-во място - 1200 лв (целогодишна стипендия по 100 лв на месец)
* 2-ро място - 600 лв (целогодишна стипендия по 50 лв на месец)
* 3-то място - парична награда 300 лв.

Втора част: За студенти по богословие от четирите православни богословски школи в България и семинаристи от паралелния курс

Тема на есето: Милостинята като висока добродетел в християнството
Студентите се приканват да потърсят в своите есета отговорите на такива въпроси, като: Какво означава да бъдем милосърдни и да правим милостиня като християни? Защо това е важно за нас? Колко и по какъв начин можем да помагаме? Можем ли да го правим, ако не сме богати? За кого да се грижим и какъв тип дейности и начинания да подкрепим? Как виждате мисията на църквата като милосърдна и добродетелна дейност?

Награди:
* 1-во място - 1200 лв (целогодишна стипендия по 100 лв на месец)
* 2-ро място - 600 лв (целогодишна стипендия по 50 лв на месец)
* 3-то място - парична награда от 300 лв.

Комисия
Есетата ще бъдат щателно преглеждани и оценявани от комисия в състав: председател д-р Валентин Кожухаров, преподавател по християнско образование и по мисиология, и членове свещ. д-р Стоян Чиликов, доцент при катедрата по Теология на Философско-историческия факултет на Пловдивски университет, и свещ. Константин Цанков, преподавател по пастирско богословие в Софийска духовна семинария.

Краен срок за предаване на есетата - 31.03.2014.

Пълна информация за условията, на които есетата трябва да отговарят, както и допълнителна информация, можете да видите от milostiv.org/essay.

Източник: http://milostiv.org
Снимка: икона

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova