Храм „Св. Николай“ 
Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 
Начало > Православни храмове > Храм „Св. Николай“

Храм „Св. Николай“

Нуждаещ се от реставрация


Адрес пл. Христо Ботев , обл. Враца Ел. поща
Интернет адрес http://milostiv.org/714 Телефон
Виж на карта bgmaps.com
Информация
Общината във Враца започна дарителска кампания за набиране на средства за ремонт на митрополитския храм „Св. Николай“ в центъра на града, който пострада сериозно от пожар в края на юли тази година.

Историческият храм, който скоро ще навърши 150 години, е бил напълно ремонтиран. Късо съединение в сервизните помещения в западната част води до началото на пожар, който нанася огромни щети. Според специалната комисия към общината възстановяването на храма ще струва около 120 000 лв. Изпепелена е дървената конструкция на сградата. Силно пострадали са стенописите и иконите в храма и ще се наложи специалисти реставратори да възстановят 400 квадратни метра фрески, констатират от комисията. Пострадали са и ценните изображения върху абсидата в олтара, рисувани от Станислав Доспевски.

Заради сериозните щети в храма не се извършват богослужения. В почистването на опожарената църква са се включили 40 доброволци, отзовали се на призива на викарния епископ Киприян.
Належащи нужди
Няколко фирми са изразили готовност да участват във възстановяването на храма с труд и материали.

Община Враца е разкрила сметка за събиране на дарения:
За дарения
Име: ОБЩИНА ВРАЦА
IBAN: BG48UBBS80028413872805
BIC: UBBSBGSF
Допълнителна информация: ВИД ПЛАЩАНЕ: 445100 (ПРИХОДИ ОТ ДАРЕНИЯ ОТ СТРАНАТА) В ОСНОВАНИЕ ЗА ПЛАЩАНЕ ДА СЕ ПОСОЧИ: ДАРЕНИЕ ЗА ЦЪРКВА „СВ. НИКОЛАЙ"
Допълнителна информация
Карта


Обновено на 31.08.2013


Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova