Вече 17 години в с. Драганово ходят на лекар при местния свещеник 
Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Вече 17 години в с. Драганово ходят на лекар при местния свещеник

Автор: Милостив | 25.01.2017Както в по-старо време, така и в днешно съществуват изключителни християнски примери на духовници, които съчетават своите пастирски задължения в отношението Бог-човек, а в същото време те използват и талантите си като светски лица за полза на своите ближни.

Вече 17 години хората в горнооряховското село Драганово ходят на лекар при местния свещеник. Йеромонах Йоан се грижи за духовността на миряните, но и за тяхното здраве. Преди да стане духовник, о. Йоан пристигнал в селото като общопрактикуващ лекар. И оттогава досега денят му започва рано сутринта в лекарския кабинет, а следобед отваря църквата и посреща миряните

Този случай не е безпрецедентен за историята на Православната църква, достатъчно е да си спомним и за руския светец Лука Симферополски, лекар хирург и духовник през най-тежките години на социализма в Съветския съюз.

Църквата в Драганово е един от малкото останали храмове в селата, в които продължава всяка неделя да има служба. Често миряните се спират и в делниците, за да си поговорят с йеромонах Йоан и да му поискат съвет: "Много от тях задават въпроси, конкретни неща или идват за някакъв съвет, знаейки, че съм и лекар, и духовник. Най-голямата част от хората идват по инерция да запалят свещ. Продължавайки със същото забързано темпо, което е и в тяхното ежедневие, бързат да излязат!"

Иван Иванов е роден в Горна Оряховица, завършил е медицина в Плевен и после бил разпределен в горнооряховското с. Драганово. Там, през 2000-та година станал личен лекар на 900 пациенти. Разказва, че оттогава до днес подходът към пациентите му е строго индивидуален, старае се да бъде и техен духовен наставник.

В изпълнението на своите пастирски задължения отецът има възможността да се грижи едновременно и за телесното и за душевното състояние на пациента: "Когато преглеждам пациента, аз следя неговото емоционално състояние и правя преценка дали даден човек има духовни ценности. При всеки един пациент подходът е индивидуален".

О. Йоан е пореден пример за това, че светът не пречи на спасението ни, но християнските ни дела в света могат да допринасят за него, още повече когато ние оставаме духовни и не забравяме нашата християнска принадлежност.

Дали лекар или свещеник, Йеромонах Йоан е категоричен в едно - мисията му на този свят е да помага на хората, да изслушва болките им и бъде тяхна опора.

Източник: http://news.bnt.bg/bg

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи