Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Дени Костов: Стремя се към успешния полет и затова искам да уча висше образование

| 16.03.2015



На теория всичко в живота е  елементарно. Например, предстои ни важно събитие, на което трябва да се представим добре... Следователно от нас се изисква единствено да бъдем любезни и да владеем добре куртоазията. Но в следващия момент идват допълненията, за да създадем  по-добро впечатление се обличаме добре, грижим се за външния си вид и разбира се спазваме писаните закони за добро възпитание. Подобно е и при мен. Аз съм подобие на птица, чийто първи полет е след няколко месеца. За този полет са ми нужни план за действие и интелигентност над средния коефициент. Но и тук допълненията  не са малко. На първо място моят полет се нуждае от финанси, чийто притежател определено не съм аз. Трябва ми концентрация и много време, за  да взема държавните изпити и да се представя отлично. За това казвам - основното е доброто впечатление и полетът, но с тях се появяват още много и много… въпроси, така че на теория е лесно, но на практика не толкова.

Аз се стремя към успешния полет и за това искам да уча висше образование, защото вярвам, че висшето образование е моят костюм за събитията и моят спален чувал за почивка след полета. Искам да уча, защото вярвам, че висшето образование е просто още едно стъпало нагоре, още един плюс, без който мога, но определено ще е по-лесно с него. Искам да уча, защото не вярвам на приказките, че хора със висше образование са без работа, аз знам, че който търси - намира и съм убеден, че работа за човек с висше образование винаги ще има в България или чужбина. Имам и малък опит в това да работя и да уча. Убедих се, че няма срамна работа - за месеци бях хигиенист в училище и така си помагах в издръжката и основно за пътя от малкото село в Северозапада…но човек трябва да види и тогава всичко си идва на мястото. Скромно ще спомена  малък репортаж по БНТ за мен - http://bnt.bg/part-of-show/pa-tya-na-edin-pisatel-ot-ta-rnyane-do-strasburg-

Другата дилема и следващ план е специалността. За да улесня себе си и близките си поставих за задача да избера града, в който бих учил и работил. Избрах – София, защото столицата е  с  най-много възможности за работа, по-добро развитие и повече запознанства. Спрях  се на три университета: Софийски университет „Св.Климент Охридски”, УНСС, Лесотехнически университет.

Като специалности се спрях на Педагогика, Социални дейности, Алтернативен туризъм, Туризъм и Публична администрация.
В която и специалност да бъда приет ще съм удовлетворен, освен това и петте ми харесват, а най-хубавото е, че имам алтернатива и дори в два от три опита да се проваля - третия ще е шанс!

За бъдещето си винаги съм мислил, като за карта, на която са отбелязани безброй страни и техните столици с хиксчета, тоест „посетени”.Следователно, както  всеки следва детските си, а вече и тийнейджърски мечти, така и аз следвам своите и искам много силно да пътувам. На второ място се нарежда общуването с много хора, може би преподаване на Литература ще ми позволи да „оставя” нещо след себе си, да съм по-близо до разбиранията на децата и последно, но не по значение – да правя това, което ми харесва!

И понеже обичам литература като занимание искам да пиша статии за вестници, списания, да издам книга. Преподавател също звучи добре. Писател и публицист ще е занимание, което не бих оставил никога. Писането ми позволява да говоря със себе си, да бъда чут! Или по-просто казано дори екскурзовод за мен е сбъдната мечта, престижна или не – за мен е важно, че ще го правя с удоволствие.

Образованието би ми помогнало  със  същината си:
  • една идея по-скъп „костюм” пред бъдещи работодатели;
  • достъп до повече информация;
  • обогатяване на общата култура;

Образованието ще ми помогне с всичко, което съм нямал до сега, ще доразвие личността в мен и ще създаде нови и по-добри принципи и приоритети в мен!Специалността „Туризъм” ще усъвършенства моите познания по Испански език, а големият град ще ме научи на нов вид живот с по-висок стандарт и по-пълноценен живот.

Искам да уча, за да взема своят костюм, да гарантирам полета си с още малко енергия или по-просто казано за едно по-добро бъдеще!

* * *

С този текст Дени Костов кандидатства за стипендия в конкурса "Добротворчество" (milostiv.org/dobrotvorchestvo), категория Младежи в затруднено финансово положение, които искат да учат висше образование. 


Снимка: http://bnt.bg/part-of-show/pa-tya-na-edin-pisatel-ot-ta-rnyane-do-strasburg-

Търси

Категории

  1. Всички
  2. Добри примери
  3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
  4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
  5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
  6. Милосърдие и християнство
  7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
  8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
  9. Как да получа помощи?
  10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
  11. Превенция на здравето
  12. Конкурс "Добротворчество" 2018
  13. Конкурс "Добротворчество" 2019
  14. COVID-19
  15. Конкурс "Добротворчество" 2020
  16. Конкурс "Добротворчество" 2022
  17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

  1. Всички
  2. Препоръчани
  3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи




Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova