Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Победителят в конкурса за есе, посветен на милостинята дарява паричната си награда на момче в будна кома

| 28.05.2014



Василианна Мерхеб е победителя в конкурса за есе, в който можеха да участват студенти от четирите богословски школи в България. По-надолу можете да видите видео запис с нейното изказване по време на награждаването. Тя сподели, че не приема себе си за богослов, а за ученик на светителите богослови като св. Василий Велики, като не скри радостта си от това, че в лицето на всички семинаристи и богослови вижда свои близки, като това изрази с думите:
„Колко е хубаво братя да живеят наедно!” (Пс. 132), колко е хубаво да чувства себе си сред съмишленици, свои братя, и че няма заслуга за това есе, освен че е повторила в него това, което ни учи Христос, Неговата повеля.

Тя подари златно сърце в знак на признателност и скъп спомен на инициаторите на този конкурс, на които благодари за дръзновението да накарат освен участниците в конкурса, но и много други хора да мислят и действат в тази благословена насока – Христовата добродетел – милосърдието.

„Христос е Победителя!” с тези думи каза, че тя не се чувства и не приема себе си за победител, а само свидетел на Христованта Победа – Възкресението, като и с този поздрав възкликна към присъстващите. Василианна заяви, че приема тази парична награда от 1200 лв. само при едно условие, че тези пари отидат при едно момче с много тежък живот, отраснало в домове за сираци и станало жертва на катастрофа, името му е  Ивайло и се намира в момента, в тежко състояние в реанимация в будна кома. С тези пари се поставя началото на кампания за събиране на средства за болящия – за неговите текущи нужди, рехабилитация и др.

Отец Божидар – предстоятел на Семинарския храм „Св. Иоан Рилски” разказа, а по този начин и даде пример на всички нас за милосърдие, как една възрастна болна жена е отделила лични средства и ги е донесла в храма. Размишлявайки за какво да бъдат използвани, о.Божидар каза, че ето сега е разбрал, че тези средства ще отидат за лечението на това момче – Ивайло.

Всички участници получиха благословение от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил и икони на свети Филарет Милостиви, грамоти и пликове с паричните награди.

В разговор Негово Високопреосвещенство се съгласи да се запознае в пълнота с идеята за създаването на Православна Лечебница на името на свети Василий Велики, за която му бе предложено  да представлява идеята на проекта на Василианна и съмишленици. Самата тя каза, че щом искаме да сме верни чеда на Светата Църква чувства за синовен дълг да предостави всичко това на нашите архипастири, и чрез тяхното благословение да се утвърди това начинание, от което днес обществото има голяма нужда. Тя изрази предположението, че не е случаен моментът на съвпадение на негодуванието на лекарите и техният протест за ситуацията, в която се намира българското здравеопазване и деня, в който се случва събитието, на което се говори за милосърдие и се разглежда темата за създаването на Православна лечебница.

Василианна сподели своя личен опит, когато е призовавала помощта на духовници над тежко болящи, как те, чрез духовните целителни Тайнства на светата Църква и необяснимо за науката, са се случвали изцелителни обрати в състоянието на болящите.

След като тя сподели за спешната нужда от кръводарители за болящия Ивайло, насреща веднага се отзоваха семинаристи и духовници в помощ на страдащия и още на следващия ден беше получена първата банка кръв.

Василианна изрази благодарността си към Бога за това, че всички ние сме съучастници и съдействащи в този акт на милосърдие, и че този акт на милосърдие е извършен не от организацията, а от конкретни хора, които стоят зад нея, които ни направиха съучастници и съдействащи в него. За това вече се говори и извън Църквата - в социалните мрежи се коментира радостта на хората, че младите членове на светата Църква (че млади вярващи хора достойно и безкористно) дават своята лепта (своя дан) за активизирането на социалната дейност на Христовата Църква в България на дело чрез своето съпричастие към нуждите и болките на хората и обществото, като цяло давайки добри предложения и решения за активната дейност (на тази Божия нива).


Търси

Категории

  1. Всички
  2. Добри примери
  3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
  4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
  5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
  6. Милосърдие и християнство
  7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
  8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
  9. Как да получа помощи?
  10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
  11. Превенция на здравето
  12. Конкурс "Добротворчество" 2018
  13. Конкурс "Добротворчество" 2019
  14. COVID-19
  15. Конкурс "Добротворчество" 2020
  16. Конкурс "Добротворчество" 2022
  17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

  1. Всички
  2. Препоръчани
  3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи




Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova