Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Майка търси помощ за лечение в чужбина за болното си дете

Автор: бТВ | 24.01.2018

Майка търси помощ за лечение в чужбина за болното си дете Познаваме 9-годишната Натали от благотворителните кампании за нея. Благодарение на дарители, момиченцето, което е родено с детска церебрална парализа (ДЦП) и аутизъм, успя и да проходи. За съжаление, състоянието ѝ се е влошило.

Сега лечението ѝ е в омагьосан кръг – Фондът за лечение на деца в чужбина отказва финансиране, тъй като животоспасяващата операция може да се извърши и у нас. Според близките на детето обаче тук нито един лекар не се наема да я направи.

Оказа се, че Наталка има вродена болест на червата, която е разновидност на синдрома на Хиршпрунг, и тоскичен мегаколон, разказа майка ѝ Калояна Канариева.

Детето се храни със система от малко повече от месец.

След силните коремни болки и отказа на дебелото черво да функционира, детето спря да приема храна и течности, попаднахме в болница. Наложи се силно антибиотично лечение, но се оказа, че бактериозата от това, че има тоскичен мегаколон е толкова силна, че антибиотиците вече не помагат, разказа майката.

Отделно абокатите ѝ се сменят през два дни, а сестрите вече не могат да намерят венички. Детето живее в непрекъснато страдание, добави тя. Мъча се да ѝ спасявам живота ден за ден.

Когато гастроентеролозите потвърждават, че Натали има рядко заболяване и я насочват към хирург, Калояна се обръща към детски коремни хирурзи в Пловдив и София. Те отговорили, че предвид първичното заболяване на Натали, не биха поели риска да оперират дете с детска церебрална парализа.

Затова майката търси клиники в чужбина и Фонда за лечение на деца. Спира се на болница в Берлин, където цената на операцията е 39 хил. евро. Фондът обаче отказва да я финансира.

„Имаме стотици, да не кажа хиляди оперирани деца, които са си съвсем добре и няма никакви проблеми“, каза пред bTV проф. Пенка Стефанова от Детската хирургия към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, която е един от външните експерти, дали становище за операция в България. „Още повече, съгласете се, това е и въпрос на българска чест – детските хирургии в страната, изобщо като специалност, ние сме едни от първите в ЕС и как ще изпратим на колегите нещо, което се извършва всяка седмица в тези клиники?“, добави тя.

Според директора на Център „Фонд за лечение на деца“ д-р Мариета Райкова „лечение не е отказано, а е посочено на майката къде детето би могло да се уточни чрез диагностика и евентуално да бъде оперирано. За мен неизползването на възможността водещи специалисти да видят детето, а използването на медиите, че едва ли не то е изоставено от Фонда... разбирам го сякаш като натиск за промяна на решение. Аз бих казала на майката на Натали да се обърне към тези лечебни заведения. Ние можем да съдействаме, ако тя има проблем за контакт с тях, и съм убедена, че колегите могат, искат и ще помогнат на това дете“.

„Детето трябва да се оперира в специализирана клиника по детска хирургия, независимо къде“,
смята д-р Георги Мигаров, детски хирург в УМБАЛ – Бургас.

Съжалявам, че потърсих Фонда за помощ, защото така загубих ценно време за детето си, каза Калояна. Същевременно в болницата в Германия ни чакат и всеки момент могат да извършат лечението.

Вече съм говорила лично по няколко пъти с всички хирурзи от Пловдив и след изказано мнение, че няма да рискуват с детенце с ДЦП, вече няма да мога да им се доверя, добави тя.

Ако искате да помогнете на Натали, може да намерите информация в нейната група във фейсбук.

Източник: http://btvnovinite.bg
Снимка: http://btvnovinite.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova