Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

12-годишно дете, откъснато от света

Автор: БНТ | 17.12.2015

12-годишно дете, откъснато от света 12-годишният Йоан от село Долец живее в къща без ток, телефон и телевизия. Не може да чете, но мечтае някой ден дядо Коледа да донесе и на него телефон, на който да играе. Тази история, разказана във Фейсбук от пловдивчанина Димитър Михов, привлече вниманието на БНТ, които тръгнаха по следите й в рубриката „Търси доброто“.

„Повечето приказки започват с „Имало едно време…” Нашата приказка няма да започне така, защото се случва в момента… В село Долец живее 12-годишният Йоан. Съдбата не е била благосклонна към това умно и будно дете. Майка му се отказва от него в съда в Търговище, баща му е безработен… Йоан едва може да прочете 3 последователни думи, не може да смята…” Така започва разказа на пловдивчанинът Димитър Михов, който призовава да помогнем на Йоан и децата като него.

Димитър Михов: "Много му е тежко ежедневието. Не знам дали го осъзнава, дали знае в какво положение се намира, защото не е виждал друга реалност в живота. По цял ден се занимава с кучето, обикаля из пустото село, няма приятели, не ходи на училище".

Потърсихме Йоан в село Долец. Не го открихме там. Баща му, Димитър Иванов го е изпратил за няколко дни при по-големия му брат във Велико Търново, но ни посреща с оправданието, че през това време смята да постегне къщата. Казва, че не е оставил гладен сина си и че му е осигурил покрив.

Димитър Иванов: "Казал съм и на Закрилата – да ме предупредят, да дойдат, и баница, и торта ще направя, кафе, хляба."

От дирекция „Социално подпомагане” в Община Попово казаха, че наблюдават Йоан и подпомагат финансово бащата. Тази година е било установено, че детето има заболяване, което вероятно е причината всички да го смятат за много палав и разсеян. Затова са предприели стъпки да осигурят общинско жилище за Димитър в Попово, за да може детето да има по-лесен достъп до специализирана помощ.

Кметът на село Долец Стефан Савов също потвърждава, че условията на живот за йоан и баща му са трудни.

Над 1000 споделяния има поста на Димитър Михов. И много хора са решили да помогнат. Само за ден кмета на Долец е получил повече от 20 обаждания от хора от различни краища на страната и чужбина.

Димитър Михов: "Краят на приказката зависи от всички нас. Надявам се тази приказка да достигне до всеки от нас, до институциите, до колкото се може повече хора, за да се разбере каква е действителността в България и че освен Йоан, има много деца като него."

Утре Димитър Михов смята отново да се върне в Долец и да занесе подаръци на Йоан за Коледа.

Линк към фейсбук страницата, в която Димитър Михов е писал за Йоан

Източник: http://news.bnt.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova