Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Кампания в помощ на Венци

Автор: Марица | 06.10.2016

Кампания в помощ на Венци Инвалид с почти 100 процента нетрудоспособност по телково решение издържа тричленното си семейство само с пенсия от 210 лева. И двамата със съпругата му имат тежки здравословни проблеми, за чието лечение са необходими четирицифрени суми. За това обаче Венци и Невена нямат опция да мислят. По-важно им е синът им Тодор да расне здрав и да има поне храна и дрешки. Помощта от държавата стига само за това.

Проблемите на Венцислав Ангелов започват още от ранно детство. Бил съм на 3 годинки, когато са ми открили диабет, разказва мъжът. Лежал съм в болници в Пазарджик, в Пловдив. Болестта обаче прогресира и вече съм зависим от инсулина. Освен това се получиха тежки увреждания на лявото око. Правени са ми две операции, но не можаха да го спасят. След тях около него започнаха кръвоизливи, които са много опасни. Могат да увредят другото око, но по-страшното е, ако тръгнат към мозъка, съм застрашен от инсулт. В последните години нямам пари за лекарството, което може да ме предпази. Здравната каса не го плаща. Когато намеря пари, купувам, но не пия по 4 таблетки на ден, а само по една, да има за повече време. За всички предписани лекарства на месец ми трябват по 300 лева, как да си ги купя, като получавам по 210 и на тях разчитат жена ми и детето ми?!

Най-важният му медикамент е "Диценон". Той контролира опасните кръвоизливи и помагат да не се стигне до инсулт. Предписаната доза за седмица излиза 37 лева. На месец - над 150 лева. Ползва и специални капки за очите, за които месечно са нужни по 60 лева. Отделно пие още няколко по-евтини.

От малък Венци остава без баща. Майка му създава друго семейство. Не се е отказала от двамата си синове, но и не може да им помага кой знае колко. Момчетата израстват в Пазарджик, а когато създават семейства, се налага Венци да се изнесе от малкото семейно жилище на ул. "Ангел Кънчев". Дядото на Венци - Иван, досега е правил и невъзможното, за да облекчи живота на внука си. Самият той обаче е с мизерна пенсия и живее на свободен наем в Пазарджик. Венци и Невена живеят в стара къща, наследена от другия му дядо, в Боримечково.

Когато лекари им искат пари, за да оперират окото, което така и не спасяват, семейството затъва в дългове. Тогава по молба на дядото на момчетата - Иван, от фирма "Градус" им дават спасителна сума, за която са изключително благодарни на собственика Иван Ангелов. Като повечето българи обаче се срамуват отново да питат по фирми и ведомства, въпреки че и сега такава помощ е жизнено необходима.

Невена също има трудна съдба. От дете е сираче. В десети клас момичето се принуждава да напусне училище - няма пари да пътува до Пазарджик. Раждането на Невена е със секцио. Близо година и половина след него разрезът още не е заздравял добре, по него има гнойни язви. Младата майка обаче е с прекъснати осигурителни права и не може да си позволи дори лекарски преглед, камо ли да се лекува. Чака търпеливо по-подходящ за това момент, разказва Венци. Дотогава обаче не е в състояние да работи.

Колкото и да е зле със здравето, той не е спирал да се бори, за да осигури достоен живот на семейството си. Работел като бояджия в частна фирма, докато загубата на окото не показала ясно, че това е твърде опасно. След това се хванал със строителна бригада да прави ремонти. От обещаните 300 лева му дали само 70. И за тях бил готов да продължи, но състоянието му пак се влошило и се наложило да спре.

В момента семейството не получава никакви помощи. Мъжът не е сменил постоянния си адрес, води се в Пазарджик, защото иначе ще трябва да вади нова лична карта. Само тя би му излязла около 30 лева, като се прибавят и няколкото пътувания до Пазарджик, половината от пенсията му няма да стигне. Боримечково пък е в община Лесичово и бюрократичното райониране на социалните служби не позволява на мъжа да кандидатства там нито за подпомагане, нито за регистрация в Бюрото по труда и търсене на подходяща по-лека работа. И не се вижда изход от така създалия се омагьосан кръг.

Венцислав се обърна към "Пазарджишка Марица" с молба за помощ. Нуждае се най-вече от пари за лечение. Би приел с благодарност всеки жест, например дрешки, вещи и храна за малкия Тодор. Добре дошли са и продукти за домакинството. При тежкото положение, в което сме сега, всичко е добре дошло, тъжно казва младият баща.

Осъзнава, че докато са в Боримечково, което е на над 50 км от Пазарджик, няма как да намерят работа и доходи, които да ги измъкнат от тежкото положение. Затова се надява добри хора, притежаващи селски имот, който за момента не обитават, да му го предоставят срещу стопанисване и поддръжка.

Близки на Венци организираха благотворителна кампания в Пазарджик. Едно от местата, където може да се занесат дарения, е бившият джаз-клуб на ул. „Цар Шишман” 12 (срещу банка „Алианц”, Административна сграда Zona, етаж 5. Инициатор за тази акция е Ирина Гюнова. На телефон 0898 59 22 92 желаещите да дарят могат да се уговорят с нея за удобно време и начин.

Телефонът на Венци е 0896 661 574.

Източник: http://pazardjik.marica.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova