Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Обновиха най-старата църква в община Вълчи дол

Автор: kmeta,bg | 24.07.2017

Обновиха най-старата църква в община Вълчи дол С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан бе извършен чин по обновление на храм "Св. Атанасий" в село Червенци, община Вълчи дол.

Участие в богослужението взеха десетки души, сред които и дарители, спомогнали за изграждането на Божия дом.

На обновлението присъстваха и временно изпълняващият длъжността кмет на община Вълчи дол - Мерткан Ибрямов и председателят на Общински съвет - Георги Тронков. Те подариха на църквата икона Св. Богородица "Умиление" - ръчна изработка върху дърво, репродукция на оригиналната икона от XIX век, намираща се в Рилския манастир.

През тази година се навършват и 150 години от построяването на църквата в с. Червенци - най-старата от общо седемнадесетте църкви, намиращи се на територията на община Вълчи дол. Храмът е построен през далечната 1867 г. и е образец на църковната ни архитектура от средата на XIX век - църквата била вкопана в земята, а към нея било изградено и килийно училище.

През 2008 г. са извършени частичен ремонт и освещаване на храма.

Днес Божият дом, който е посветен на Св. Атанасий Александрийски, е обновен - извършени са основен ремонт и реконструкция, благодарение на европейски средства в размер на над 290 000 лв. - построени са нов покрив, нова камбанария, изградена е наново цялата южна стена на църквата. Положени са и тротоарни пътеки около светата обител.

Със средства, събрани от дарители от село Червенци, и благодарение на Църковното настоятелство, църквата днес има и нов иконостас, дело на Мирослав Каракашев /старият е изработен през 1869 г./.

Иконите на иконостаса са поставени на два реда - горният, Апостолски ред, се състои от 14 оригинални малки и 1 голяма икона - реставрирани от варненецът Константин Угринов. От тринадесетте големи икони, намиращи се на долния, Царския, ред на иконостаса, 4 са реставрирани, а 9 са изписани от художника Павлин Пенев.

22 650 лв. е сумата на средствата, събрана от дарения, благодарение на която са платени иконите за църквата "Св. Атанасий".

Бяха връчени благодарствени грамоти от името на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан и бе предадено архиерейското благопожелание за здраве и крепки духовни сили на всички участващи в празника.

Източник: http://www.kmeta.bg
Снимка: http://www.kmeta.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova