Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Приютът Добрият самарянин с остър недостиг на храна

Автор: Милостив | 05.09.2016

Приютът Добрият самарянин с  остър недостиг на храна"Добрият самарянин" е сред най-големите приюти за бездомни хора в България. Приютът се намира в Русе и в момента има около 55 души, капацитет му е от 100 места, което означава, че има значително покритие за нуждите на града и околността.

Поради натоварената си работа, която често надхвърли критично капацитета, приютът обаче изпитва не рядко остър недостиг от хранителни продукти, както съобщава и директорът на приюта Стефан Стефанов: „Проблемът е, че зимните месеци и не само тогава, работим 50% над капацитета си и имаме нужда от консервирана храна, от варива – боб, леща."

За да намалят тежестта на приюта някои от живущите в него дори започнали да си търсят работа. Това направила 55-годишната Славка Петрова: „Ами, работих в чистотата като чистачка, обаче се разболях два пъти и се отказах.“ Други трима обаче през това лято започнаха и се задържаха на работните си места.

В същото време тече доброволно организиране на група майки, които имат опит в благотворителността, за да подпомогнат приюта ефективното му функциониране. До момента ще има два буса за по-големите неща, които ще тръгнат от бар "Утопия" до ВИМЕС, гр. Русе. Майките призовават всички, които искат да вземат участие в подпомагането на приюта за бездомните хора на Русе, да отидат там до 6-и септември, където всъщност им е сборният пункт.

Утешителното в случая по думите на директора е, че живущите в приюта са получили значително дарение от дрехи. Но нямат обувки - дамски и мъжки, без значение кой номерата. Нуждаят се още от спално бельо, покривки, хавлии, кърпи. Кухненска посуда, чаши, чинии, вилици, лъжици, тенджери, тигани. Обзавеждането също е в лошо състояние, всичко е остаряло и негодно. При излишни и запазени гардеробчета, шкафчета, столове, всичко, което не ви е нужно, може да бъде от полза за бездомните хора в приюта, казва една от организаторките на даренията, Дарина , с която може да се свържете във фейсбук профила й, посочен по-долу.

Накратко, домът се нуждае от хранителни продукти - "консерви: грах,домати,зелен фасул, гювеч, русенско варено, пастет и т.н . Пакетирани храни: боб, леща, олио, ориз, захар, макарони; сирене, кашкавал, маслини и всичко, каквото се сетим". От организаторите съобщават, че даренията могат да бъдат и парични. Директорът на приюта ще приготви протокол и заедно с представители от групата ще купят заедно необходимите продукти за приюта.

За повече информация: тук, тук

Източник: http://www.dunavmost.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova