Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Ортопед доплаща за лечението на пациентите си

Автор: http://pazardjik.marica.bg | 30.11.2016

Ортопед доплаща за лечението на пациентите сиМасово хора умират заради невъзможност да закупят шини и ортези за лечението си. За това алармира д-р Янаки Янакиев, ортопед в пловдивската болница "Медлайн". Пациентите трябва да доплащат големи суми за импланти, когато имат нужда от ортопедична операция. В същото време НЗОК често не покрива разходите, а клиничните пътеки, по които работят специалистите по ортопедия и травматология, са крайно недофинансирани, заяви д-р Янакиев.

От години той е принуден да дава пари на ръка на своите пациенти, за да продължат лечението си след направена операция. Някои от сумите не са големи, 30-40 лева, но хората са бедни и не могат да си позволят тези средства, споделя лекарят. Когато се налага, осигурява и скъпите протези, защото иначе рискът болният да се инвалидизира до края на живота си е голям. Възрастна жена замалко да остане на легло заради счупена тазобедрена става, защото нямала пари да си купи планка с пирони. При пловдивския лекар търсят помощ хора от цялата страна. „Плащал съм и пътни разходи. Често се налага да посещават клиниката няколко пъти, идват за едната операция, но после заради финансови затруднения отказват продължение на лечението”, казва д-р Янакиев.

Случва се самите пациенти да не се връщат при лекаря, защото се притесняват, че трябва да му върнат заема. Затова д-р Янакиев се принуждава да поиска всеки собственоръчно да запише, че получава помощта безвъзмездно. Вече е събрал над двайсет декларации, на които пациентите пишат, че не дължат пари на лекуващия си лекар.

„Здравеопазването е евтино, болестолечението е скъпо”, казва известният медик. Това принуждава пациентите да рекетират лекарите. Изходът от тази ситуация е увеличаване цената на клиничните пътеки и включването на скъпите импланти в нея.

Източник: http://pazardjik.marica.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova