Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Хранят бедни с 250 тона дарени продукти

Автор: www.novinar.bg/ | 23.02.2016

Хранят бедни с 250 тона дарени продукти
250 тона хранителни продукти са дарени през 2015 г. в Българската хранителна банка, разказа за „Новинар” Цанка Миланова, директор на неправителствената организация.

Храната достигнала до нуждаещи се в повече от 40 населени места у нас, като над 13 000 души били подпомогнати с вкусотиите.

„Количеството на дарената храна обаче не е много, има още към какво да се работи”, коментира Цанка Миланова.

55 тона пък събрали от началото на годината досега, което показва ръст на даряването спрямо същия период през изминалата година. А тенденцията към спасяване на повече храна през 2016 г. се очертава по-добра по думите на експерта.

Според данни от европейски проучвания около 100 милиона тона храна се разхищава годишно, а близо половин тон битова смет гние в кошчетата за отпадъци по континента. Само у нас 670 000 тона продукти се унищожават или изхвърлят, като в същото време над един милион българи живеят под прага на бедността.

Ако това количество се раздели на порции от по 300 грама, уточнява директорът на хранителната банка, то за една година могат да се нахранят онези сиромаси, които живеят в недоимък.

За Българската хранителна банка даряват главно фирми и търговци, които предлагат плодове и зеленчуци. За да помагат обаче компаниите броят по 20 на сто ДДС за даренията. В дейностите през 2015 г. се включили общо 78 фирми.

„В сегашните условия на пазара бизнесът не е привлечен да дарява храна. Даряването е възможно, лесно и държавата не би изгубила от това”, коментира Цанка Миланова и допълни, че трябва да се въведат данъчни стимули за дарението.

Получените продукти са в срок на годност, но остава малко време до изтичането му. Вместо да бъдат разхищавани, тези храни могат да се дарят на банката, а оттам и да стигнат максимално бързо до нуждаещи се.

Основен принос за набавянето на храна имала кампанията „1 килограм доброта”, дейностите по която се извършват в две издания – през май и ноември.

Идеята е всеки, който желае да помогне на бедни българи, да закупи продукт от търговската верига, в която пазарува. След това оставя храната в специална пазарна количка, зорко наглеждана от доброволци на банката. Продуктите са съобразени от препоръчителен списък, а най-често се закупуват брашно, олио, боб, леща, ориз.

Заедно с останалите дарени от фирмите продукти - например млечни изделия, свежи плодове и зеленчуци, се предлага по-пълноценно и смислено хранително подпомагане на бедните, допълни Цанка Миланова.

Източник: http://www.novinar.bg
Снимка: http://www.novinar.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova