Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Да се включим в дарителската кампания на Вики

Автор: save-darina.org | 15.07.2015

Да се включим в дарителската кампания на ВикиСлед редица изпитания Вики се нуждае от нашата помощ. Ето и нейната история:

През 2006 год. на Виктория е поставена диагноза Neurouveitis oc.utr. на двете очи (епикриза стр. 1 и стр. 2).

Следващите 6 години детето преминава през лечение в различни болници с кортикостероиди (таблетки, венозно и инжекционно в очите), имуностимуланти и антивирусни препарати. Ефектът е не просто нулев – с всяка изминала година състоянието на Вики се влошава. От кортикостероидите напълнява до 93 кг. при ръст 160 см. Изпитва постоянно главоболие. Възникват ендокринологични и гинекологични проблеми.

През лятото на 2012 г. родителите научават за Института по имунология и клетъчна биология „Д-р Клер” и кандидатстват в ЦФЛД за финансиране на терапия там. Заявлението е одобрено и Вики заминава за лечение.
Още след първия курс има подобрение. От епикризата, с която Вики се насочва за лечение в чужбина, е видно, че преди заминаването зрението е под 10% (стр. 1 и стр. 2). 2 месеца по-късно вече е 30-40% (амбулаторен лист).

След една година подобрението е съвсем явно: освен, че зрението трайно се е увеличило, детето е свалило повече от 15 кг., а главоболието е отшумяло.

Заради добрия резултат, през 2013 г. Общественият съвет одобрява продължаване на лечението за още една година, но с идването на новото ръководство и обществен съвет, от пролетта на 2014 год., точно когато българските офталмолози констатират, че детето вече „няма признаци на активен увеит” (епикриза стр. 1 и стр. 2), финансирането е спряно с аргумента, че терапията в клиниката на д-р Клер е „експериментална”.

Вече ви запознахме с казуса „Д-р Клер” при кампаниите за Еми и Божидар, но има и ново развитие.
В последните няколко дни излязоха съдебните решения за 3 деца от общо 13, завели жалби срещу фонда. И за трите деца съдът постановява отмяна на отказите от финансиране като незаконосъобразни. За две от децата връща преписките за ново произнасяне от ЦФЛД. Фондът се осъжда да заплати и разноските по делата.

Злополучният доклад, изготвен след 2 месеца работа на специално сформирана работна група в МЗ, въз основа на който децата бяха спрени от лечение (позиция на МЗ, т. 2), не се взима предвид от съда, защото не е подписан. Излиза, че общественият съвет и фондът са били подведени да се съобразят с изводите на доклад, зад който никой не иска да застане официално.

От 9 години се борим за персонална отговорност на чиновниците. Постигнахме го с фонда. Сега той ще понесе отговорността си, и така е редно, но докато първостепенният орган – МЗ – не започне да търси отговорност и от своите служители за техни груби грешки, водещи до финансови загуби за министерството и неблагополучия за болните, постигнатото е само частично и твърде уязвимо.

МЗ, реформирай се първо отвътре, ако искаш да имаш шанс за същински реформи!

И да се върнем на Вики. Лошото за нея е, че за разлика от Еми и Божидар, дори и да спечели делото (родителите й също съдят фонда), тя вече няма шанс да продължи лечението си в Германия със средства на ЦФЛД, защото през август навършва 18 години и автоматично преминава към Комисия за лечение в чужбина. А за КЛЧ или добро, или нищо.

От пролетта на 2014 год. до днес родителите й са смогнали да платят с лични средства 3 терапии и вече нямат никаква възможност да продължат без помощ от дарители.

Ако фондът не беше спрял финансирането, лечението й щеше да е двойно по-интензивно и можеше дори да не се налага сегашната кампания. Но един неподписан доклад лиши Виктория от възможността да се лекува чрез фонда, създаден именно за деца като нея.

Обявяваме кампания за набиране на 40 000 евро (оферта стр. 1 , стр. 2 и стр. 3) за лечение на Виктория Динкова в Институт по имунология и клетъчна биология "Д-р Клер", Мюнхен.

Дарителска банкова сметка:
Виктория Динкова Динкова
УниКредит Булбанк
IBAN: BG30 UNCR 7000 1522 2051 07 – в лева
BIC: UNCRBGSF


Телефон за връзка с бащата на Виктория: 0888 524 727 - Динко Динков

Източник: http://www.save-darina.org

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova