Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Митрополия и община във Видин ще работят заедно за изучаване на Религия в училищата на областта

11.05.2018

Митрополия и община във Видин ще работят заедно за изучаване на Религия в училищата на областта По инициатива на Видинския митрополит Даниил е постигната договореност между общинското ръководство и Регионалното управление на образованието в гр. Видин да се подпомогне преподаването на предмета Религия в училищата на територията на Видинска област.

Митр. Даниил, кметът на града Огнян Цеков и началникът на РУО Веселка Асенова са организирали работна среща с директорите на училища в града, за да обсъдят инициативата. Предложението на митр. Даниил Религия да се изучава в детските градини и училищата е получило подкрепата както на общинското ръководство, така и на РУО и на директорите.

На специална пресконференция бяха оповестени резултатите от съвместните разговори: „Разяснихме като едно общо виждане необходимостта от въвеждането на изучаването на предмета „Религия“, необходимост във връзка със затвърждаване на морални норми в нашето общество, утвърждаването на необходимите християнски ценности от ранна детска възраст“, заяви Огнян Цеков.

„Хората имат нужда да общуват с личностите, които сочим за пример, като св. Иван Рилски, св. цар Борис“, заяви Видинският митрополит и добави: „Опитът е показал, че, въпреки че съществува нормативна база за преподаване на предмет Религия, въпреки че има одобрени помагала, реално, за да се стигне до преподаването на този предмет, е необходимо съдействието и на други фактори. Аз се радвам, че имаме единомислие и общо разбиране за необходимостта от подкрепата този предмет да влезе в училищата на община Видин... Обществото ни има нужда от хора, които са посветили живота си на любовта към Бога и ближния“.

Предстои да бъдат осигурени учители по Религия и те да вземат участие в родителските срещи, на които ще бъде предложена възможността децата и учениците да изучават предмета от новата учебна година като СИП или ЗИП.

По време на пресконференцията митр. Даниил изрично подчерта, че предметът ще се избира доброволно от родителите и няма да има насилване на децата да изучават Религия, ако не желаят.

На срещата присъства и богословът д-р Ивелина Николова, преподавател по теология в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски“ и учител по Религия в Кюстендил. Тя разказа за кюстендилския модел за организиране на изучаването на предмета Религия, при който общината благодарение на кмета Петър Паунов има водеща и основна роля. Бяха подчертани ползите от религиозното ограмотяване на децата и усилията, които си струва да се положат в тази насока.

Митр. Даниил отбеляза, че инициативата започва от гр. Видин, но към нея ще бъдат привлечени и кметовете на останалите населени места на територията на епархията. В близките дни предстоят разговори с кмета на гр. Монтана, център на другата област, влизаща в рамките на Видинска епархия.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova