Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Двама младежи намериха портфейл и го върнаха на собственика

15.11.2022

Двама младежи намериха портфейл и го върнаха на собственикаДвама младежи от Велико Търново намериха и предадоха в полицията портфейл с всичките му пари, банкови карти и лични документи. За благодарност жената, чийто се оказа портфейлът, даде една трета от сумата в него на момчетата и написа благодарствени писма на училищата, в които те учат.

За доброто, направено от десетокласника Ростислав Недев от Гимназията по туризъм и от единадесетокласника Алек Искренов от Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново, научихме от едно от училищата, което публикува благодарственото писмо на Аделина Ручка, в което жената публично благодари за доблестта на двете момчета, намерили и върнали непокътнат портфейла ѝ преди няколко дена.

Като всяко хубаво нещо и тази история е станала случайно - в делничен ден по обяд на оживена градска улица.

"Както се разхождахме, го намерихме на земята. На оживено място беше. Проверихме какво има. Видяхме, че има пари и документи. Проверихме личната карта чия е и решихме да отидем до полицията да го върнем", разказа Алек Искренов.

"Защото, ако бяхме на нейно място, нямаше да ни е удобно. На всеки човек му минава през акъла да ги вземе тези пари, обаче не е нормално, според мен, да ги взема", допълни Ростислав Недев.

Младежите казват, че не посмели да пипнат парите, камо ли да ги преброят. Намерили портфейла на тротоара до кошче за смет пред един от магазините на булевард "България" във Велико Търново. Почти на бегом минали над два километра и занесли портфейла в полицията.

В портфейла е имало 312 лева, които били налични до стотинка, разказа неговият собственик Аделина Ручка. Жената живее в Еленския балкан, идвала до Велико Търново да изтегли пари и да пазарува, а по пътя на обратно установила, че портмонето липсва. И се отчаяла:

"Не очаквах. Бях направо болна, защото знаех, бях сигурна, че никой няма да ми върне портмонето. Вътре бяха картите от три банки. Бързах към дома, за да ги блокирам, а после щях да мисля за личните ми документи. Трябваше да спра колата, когато ми се обадиха от полицията, че са ми намерили портмонето с абсолютно всички пари и документи. Просто не можех да повярвам".

Ростислав и Алек приемат постъпката си за повече от нормална и не могат да приемат, че са имали друга алтернатива – да задържат парите:

"Особено сега много хора биха ги задържали за себе си, не биха ги върнали в тези времена. Върнахме ги, защото не са наши пари и не е правилно да ги задържим за нас. Правилно беше да ги върнем на жената. Не се знае за какво са, може да са ѝ нужни", разказва Алек Искренов.

Собственичката на портфейла възнаградила момчетата, като им дала една трета от сумата, която те са намерили:

"Жената ми се обади, говорих с нея, че е много благодарна, че сме ѝ върнали средствата и трябва да има повече деца като нас – това ми каза", разказа Ростислав Недев.

"Изпрати ни сума от 100 лева и каза да си ги поделим, да се почерпим", допълни Алек Искренов.

"Родителите се гордеят с нас. В училище се зарадваха, поздравиха ме учителите, директорката и съучениците ми. Не сме се замисляли какво бихме направили с парите, които върнахме, защото не сме мислили да ги вземаме за нас. Не ми се е случвало да намирам пари, но дори пак да намеря, отново ще ги върна", споделят младежите.

Аделина Ручка благодари още веднъж на Ростислав Недев и Алек Искренов:

"Аз мога само да благодаря на техните майки и бащи, че са ги възпитали толкова добре, защото те са прекалено млади, за да отговарят по такъв начин за постъпките си, а това е само заслуга на техните родители, на които огромно благодаря и дано да има повече такива деца, за да има надежда за нашата родина".

Времената са трудни, но доброто все още е на почит и постъпката на двете момчета е поредното доказателство, че си струва да се добрува.

Източник: https://bnr.bg
Снимка: https://bnr.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova