Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Мартин Мартинов търси помощ, за да продължи да помага на гладни и бедни

04.03.2020

Мартин Мартинов търси помощ, за да продължи да помага на гладни и бедниМъжът, който всеки ден през студените зимни месеци храни 150-160 бедни и бездомни, се нуждае от ново място, където да приготвя и да раздава храна на нуждаещите се.

Това каза пред БГНЕС Мартин Мартинов, който в момента се изнася от помещението на ул. „Владайска” 29.

Вече трета години Мартин Мартинов от ресторант „Гамбринус” осигурява топла храна на бездомници в месеците от началото на ноември до пролетта, всеки ден.

„Дойде моментът, в който и аз търся помощ, за да мога да продължа да помагам. Търся помещение, подходящо за ресторант”, обърна се Мартинов с молба към хората, които могат да помогнат, доброто дело започнато от него да продължи. Той уточни, че има дарители, които му помагат с продукти, но почти винаги и той добавя от себе си, за да може да подсигури супа, основно и десерт на гладните. Мартинов посочи, че около 600-700 лв. струва дневно изхранването, макар и веднъж дневно, на над 150-те души, изпаднали в беда.

Затварят ресторанта, който храни бедни и бездомни хора

„До тук се стигна, защото договорът ми за наем изтича. Хазяите не го прекратяват, а изтича и няма да го подновят. Не им се сърдя. Всеки има право да прави със собствеността си каквото пожелае. Всяко зло за добро”, посочи собственикът на ресторанта причината да търси помощ в намирането на ново помещение.

Мартин Мартинов каза, че хазяите може би не желаят да подновят договора за наем, защото имат оплаквания срещу доброто дело, което той прави или защото не им е приятна ежедневната гледка с гладните, които се редят на дълга опашка за храна.

„Това е реалността. Не всеки може да си избира гледка. Гледка – като идеш на морето, на планината. Тези хора не могат да отидат и те де факто са един от нас. Това са хората, които ни заобикалят ежедневно, но тук те са на куп”, каза той и се сеща за едно от негодуванията на местните, които не са съгласни с това, че хора в нездрав вид и изпаднали в безизходица се хранят в близката градинка, намираща се в непосредствена близост до ресторанта.

Въпреки това той ще продължи да ги храни като в следващите дни храната ще се приготвя в новооткрития му ресторант в Костинброд и оттам тя ще пътува до ул. „Владайска”, където нуждаещите се ще могат да я получат.

„Първоначално кампанията беше до края на март. Аз я удължих в социалните мрежи до средата на май, но при стеклите се обстоятелства, кампанията ще продължи до 10-15 април”, обяви Мартинов и добави, че през топлите месеци не раздава храна, защото почти няма работа в ресторанта.

Добротворецът уверява, че от ноември 2020 кампанията ще стартира за трета поредна година и се надява дотогава вече да има ново място, на което да приготвя храната. Той не изключва и вариантът, в който храната да се приготвя на едно място, но да се раздава на друго.

Мартинов не укорява държавата, че не се грижи за тези хора, оправдавайки я, че тя има много други и по-належащи проблеми да решава. Вместо това твърди, че тя го подкрепя щом не му пречи да извършва тази дейност.

Ресторантьорът коментира, че хората, които храни, трудно могат да излязат от омагьосания кръг, в който са попаднали. „Казват ми, че на опашката има млади хора. Да, има млади хора, но как да започнат работа, когато няма къде да се изкъпят, няма къде да легнат. За да наемат една стая, знаете една стая е 200-250 лв. и още толкова депозит. 500 лв. откъде да ги вземат тези хора? Ще кажат да работят. Кой ще го вземе на работа като той мирише от метри. Това е един омагьосан кръг, от който няма излизане. Трябва подаване на ръка”, обясни Мартинов. Въпреки това посочи, че едно момиче, което миналата година е хранел, е успяло да излезе от безизходицата, сега работи на две места и е негов дарител.

„Основните и големи дарители са много малко. Хранителни вериги – нямам дарители. При мен дарения правят най-обикновените граждани, някои дребни фирми”, каза още той.

Източник: https://www.dunavmost.com

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova