Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

"Надежда" дава работа на хора с увреждания

22.11.2018

"Надежда" дава работа на хора с увреждания Една книжарница на име „Надежда” отвори врати на пловдивската улица „Петко Каравелов”. Вътре можете да усетите нещо необикновено, което витае в атмосферата. Влизайки няма да ви лъхне само мириса на книги. Не само красиво подредените лавици ще приковат светналия ви от радост поглед. Няма да чуете само множеството истории, шепнещи зад интересни заглавия. Различното, което можете да усетите между стените на тази книжарница, е надеждата.

Но какво всъщност е надеждата? Според тълковните речници думичката означава „очакване на нещо радостно”. Сега представете си един живот, в който не очаквате нищо хубаво. Чакате единствено следващия изпълнен с трудности ден, следващото отхвърляне, следващия неразбиращ поглед. Дълбоко в себе си имате надежда, но нейната светлинка лека полека с годините, вместо да се засилва, притъмнява. И какво остава, когато настане пълна тъмнина? Има ли го човека в човека, ако няма надежда?

Точно с цел да запазят надеждата на няколко такива хора, с гаснещи светлинки, заради трудностите, с които ежедневно се сблъскват, две сдружения „Паралелен свят” и „Да полетим заедно” създават социалната книжарница „Надежда”. Тя дава възможност на младежи с увреждания да работят. Така те успяват да се почувстват оценени, заобиколени от любов, но не в едно изолирано мехурче, а в реалния свят. Избрани са шест младежи и няколко родители, които са наети на работа, защото нямат равни шансове на пазара на труда. Тази книжарница е като стълбичка – хора, които не са били на равно с останалите в професионалната сфера, изведнъж имат възможност да се развият и да се чувстват продуктивни.

Много неща не оценяваме, просто защото не знаем какъв би бил животът ни без тях. Представете си да нямата възможност да работите. Не защото не можете, а защото никой не би ви наел, просто заради нещо, което по никакъв начин не зависи от вас. Как бихте се почувствали? Непродуктивни, недооценени, пренебрегнати, отритнати…?

По такъв начин се чувстват всички онези хора, които не са наравно с останалите на пазара на труда. Как да не започне да гасне искрата на надеждата, когато някой се сблъсква само с трудности без възнаграждение след всяка победа? Е, малката сгушена в пловдивските улици книжарница освен победа е и признание за силата на работещите в нея младежи. Благодарение на това послание, в малкото помещение можете да усетите нещо много красиво, което витае във въздуха, а именно надеждата.

Източник: http://uspelite.bg
Снимка: http://uspelite.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova