Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

В храм „Св. Йоан Предтеча“ се строи параклис за зимно богослужение

15.10.2020

В храм „Св. Йоан Предтеча“ се строи параклис за зимно богослужение Получихме много мило запитване за помощ от отец Йордан – популяризация на още една благородна инициатива – добавянето на нов параклис в десния кораб на храм „Св. Йоан Предтеча“, град Обзор, в който да се отслужват богослуженията през зимните месеци. Това е спешно начинание с оглед облекчаване на условията на пребиваване в храма за служещите и богомолците от града.

Предвид по малката численост на храмове и манастири в Източна България, както и голямата нужда от служби и молитви и за повече валежи в района, смятаме това дело за особено достойно и важно.

Помогнете с каквото можете!

Църковното настоятелство при храма призовава всеки желаещ да помогне за завършването на новия параклис „Св. архидякон Стефан“ като дари средства на следната банкова сметка:

IBAN: BG63STSA93000000750027
Име: ЦЪРКОВНО НАСТОЯТЕЛСТВО

Ето и малко история за храма:

През 1885г, след края на турското завоевание, първите българи идват в Обзор. По това време първата църква в селото се помещава в къщата на семейство Байкушеви. През 1904г. в Гьозекен (Обзор) пристига свещеникът Недю Спасов, който заедно с част от местното гръцко население инициира построяването на храм “Св. Йоан Предтеча” в първоначалния му вид. Населението изгражда църквата със собствени средства и труд, като всеки един влага всички свои сили и възможности. През 1913 г. от Дерекьой (по това време в пределите на Турция) в Обзор идва отец Иван Аянов, който до смъртта си през 1933г е свещеник в селото. Днес тленните му останки почиват в източната част.

На 20.05.1996г. като свещеник на храм „Св. Йоан Предтеча“ е ръкоположен отец Йордан Николов Стойков , родом от гр. Сливен , завършил висшето си духовно образование във Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

През 2004 година по инициатива на отец Йордан храмът “Св. Йоан Предтеча” е изцяло реновиран. От 2007 г. започва не лекото начинание да се изографиса Божия дом. Тази дейност е възложена на зографа Йордан от Враца. Част от стенописите са дарение от благочестиви християни , чиито имена са записани под дадения стенопис. През 2012 г. църквата придобива актуалния си облик. По Божия промисъл и с благословията на г-н г-н Йоаникий – митрополит Сливенски и мъдрото служение на свещеноиконом Йордан Стойков бе завършен и обновен този свят храм.

Поддържането и подобряването на църквата „Св. Йоан Кръстител“ се е превърнала в основна цел. Тя е обект на внимание от туристи , изповядващи и трите разклонения на християнската вяра (православни, католици, протестанти). Покровителството на Св. Йоан Кръстител , честваме всяка година на 24 юни.

Тази година, към храм „Св. Йоан Предтеча“ се обособява нов параклис в десния кораб на храма, в който да се отслужват богослуженията през зимните месеци. Образуването му като такъв е пуснато в ход, но предстоят още етапи за да бъде завършен.


Източник: https://www.diakonia.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova