Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Може да изхвърлите старите си дрехи и платове в контейнери за текстил в Kaufland

08.08.2022

Може да изхвърлите старите си дрехи и платове в контейнери за текстил в KauflandЗа по-малко от шест месеца обектите на Kaufland, в които могат да се дарят стари дрехи, аксесоари и текстил, са се увеличили с 13. На паркингите на общо 25 хипермаркета от веригата в цялата страна могат да се открият контейнери за текстилни отпадъци. Инициативата се провежда съвместно с БЧК и едно от водещите предприятия за последващо преработване на текстилни отпадъци у нас - „Хюманита“.

От първите месеци на годината досега, мрежата с контейнери в обекти на Kaufland се е разгърнала с нови локации на паркинги на по два магазина в София, Варна и Перник, един в Стара Загора, Велико Търново, Севлиево и Асеновград и три в Бургас. За сравнение, от старта на съвместното партньорство през 2016-та до началото на тази година, контейнерите за разделно събиране на текстил обхващат 12 от хипермаркетите на най-голямата верига в България.

За изминалата година, от контейнерите на дружеството, разположени на територията на магазините на Kaufland, са събрани 337 тона текстил, показват данни на „Хюманита“. Събраното количество е спестило на природата хиляди тонове отпадъци, замърсявания с химикали и емисии метан. От предприятието са изчислили още, че сортираните дрехи и изделия са предотвратили значителен разход на вода, енергия и замърсяване на въздуха с въглероден диоксид в размер на 5 055 тона . Благодарение на събрания в контейнерите текстил се спестяват също и средства от бюджета на общините за сортиране, извозване и депониране на отпадъци.

Инициативата за разполагане на контейнери за разделно събиране на отпадъци на територията на големите магазини у нас се провежда съвместно с Българския червен кръст (БЧК) и цели да насърчава и развива разделното събиране и даряването на годни текстилни продукти като щадящ природните ресурси модел на кръговата икономика.

Част от дарените дрехи се разпределят към Фонда за бедствия, аварии и кризи към БЧК и се използват за поддържането на допълнителен резерв в помощ на пострадали и нуждаещи се хора. Друга част от годния текстил осигурява достъп до облекла на хиляди в държави от Третия свят. Отделно от това, всеки килограм текстил от контейнерите в магазините на Kaufland, генерира и парично дарение за подпомагане на Фонда за бедствия, аварии и кризи към БЧК.

Адреси на хипермаркетите Kaufland с контейнери за разделно събиране на текстил:

Севлиево – ул. „Стара Планина”
Стара Загора – ул. “Иван Вазов” 2
София – „Люлин” (бул. “Петър Дертлиев” 56) и „Крива река” (бул. “Ген. Тотлебен” 36)
Варна – „Одесос” (ул. “Девня” 24) и „Трошево” (ул. “Христо Смирненски” 2)
Асеновград – ул. „Димитър Стоилов”
Велико Търново – ул. „Краков”
Перник – „Изток” (ул. “Овар” 1) и „Христо Смирненски” (ул. “6-ти май” 1)
Бургас – „Изгрев” (ул. “Транспортна” 23) и „Меден Рудник” (ул. “Отец Матей Миткалото” 45)


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova