Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Македонката с българско сърце Бранислава Мамучевска е заразила цяла Горна Оряховица с идеите си за благотворителност

19.08.2021

Македонката с българско сърце Бранислава Мамучевска е заразила цяла Горна Оряховица с идеите си за благотворителностЛъчезарна, открита и кипяща от енергия, 37-годишната презвитера Бранислава Мамучевска е светлият пример, че когато си се посветил на това да вършиш добро и то извира от сърцето ти, увличаш със себе си още много хора. През последните години благотворителните каузи в Горна Оряховица, които тя и съпругът й отец Зоран инициират, се радват на все повече съмишленици. Идеите й се множат, има планове за месеци напред, защото за нея е важно добрините и помощта да стигнат до колкото се може повече хора. Специалист „Човешки ресурси” в софийска компания, майка на 4 деца, с татуировки по ръцете и много приказлива, Бранислава е далеч от старата представа за скромния и тих божи човек, както повелява положението й на съпруга на свещеник. Вярата й обаче е искрена и дълбока, без никаква показност, която да смущава.

Първо била само помощник на мъжа си, но покрай свещеничеството му в православния храм „Свети Три светители” тя видяла, че той просто не смогва сам с благотворителните дела. Шегувала се, че ще му направи холограми, за да го проектира на различни места. В един момент просто аз започнах да поемам тези дейности, за да може той да се погрижи за душите на хората и да ги утеши, когато имат нужда, споделя Бранислава. Започнали със социалната кухня преди 6 години и тя се оказала сполучливо начинание. Първо хранели хората два дни през седмицата, после те станали 4, а сега са 6. Благодарения на тях стотина човека редовно имат храна на масата си, която се прави от две готвачки със заплати, осигурени от дарители. Много фирми и частни лица от железничарския град ежемесечно подсигуряват социалната кухня с продукти и ако в началото Бранислава е трябвало да ги търси, сега това не е нужно, защото откликват сами. Постепенно благотворителната им дейност се разраствала и те почувствали, че имат нужда от помощ. Пък и се убедили, че хората също имат желание да помагат, само трябва някой да ги насочи. Написали във Фейсбук за идеята си, отзовали се 5 жени, всички работещи в различни институции, и заедно с Бранислава сложили началото на благотворителния комитет „Св. Мина”, с който да привлекат още хора за каузата си. Избрали името на светеца за патрон, защото, освен че е покровител на семейството, той е и воин, а жените се считат за воини на доброто. „Отначало се притеснявах дали ще се сработим, но се създаде един сплотен екип. Много са разтропани момичетата”, казва с усмивка Бранислава. На Голяма Богородица преди седмица организираха първото си събитие – благотворителен базар в двора на храма. Отзовали се много хора, които дарили дрехи, повечето нови, сувенири, изработени от стъкло и дърво, най-различни предмети. Предстои да изброят събраната от продажбите сума, която най-вероятно ще предоставят за ремонт на център „Мария” за защита на пострадалите от насилие жени. „Идеята е хем да подсигурим материали и майстори, хем и ние да се включим, защото жените от центъра са страхотни. Познавам ги, те идват често в храма, просто имат нужда някой да им покаже повече любов”, казва Бранислава. Идеята й е да направят и втори базар на 5 септември, когато хората вече са се върнали от отпуските си, но датата все пак ще се обсъди и реши от комитета. Спонтанно на базара се родила и идеята срещу 15 септември да направят спортен празник за децата, а спортната плошадка в близост до храма „Св. Три светители“ е много подходящо място. Ще бъде вечерта, по хладно, ще има балони, зумба, забата, а същевременно ще поставят и кутия за дарения с благотворителна цел. За октомври планира кулинарен празник, където всеки да донесе сготвеното от него, а професионално жури ще оценява уменията на готвачите.

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА Я ДЪРЖИ В КОНДИЦИЯ, КАКТО И ТОВА ДА НЕ СЕ ЧУВСТВА БЕЗПОЛЕЗНА

Познатите й казват за нея, че е много припряна, при нея няма спокойствие и всичко е по режим и по час. Дори, че изглежда строга. Всъщност именно добрата й организация в ежедневието й позволява да гледа четирите си деца (две момичета и две момчета), да работи, да бъде добра съпруга и да се занимава с благотворителност. Вече дори не може да почива като хората, защото е свикнала все нещо да върши. Това, което знае за себе си, е, че е пълна с любов. „Тя напира в мене и искам да я раздам и на други хора. За да се получи верижна реакция, а добрите неща да се множат“, споделя Бранислава. И не скрива, че мъжът й – отец Зоран Мамучевски, й е повлиял, наблюдавайки го как се раздава. С годините тя прихваща от неговото себеотрицание и в нея все повече напира желанието и тя да помага. А как привлича хората? С начина на живот, с това, което правим – ние така живеем, казва Бранислава Мамучевска. „Живеем с църквата и това, което тя представлява. Нямаме едно лице за пред хората в нея, а друго вкъщи. А и винаги сме усмихнати, спираме да поговорим в парка с всеки, който иска, независимо от възрастта. Открити сме към този, който има нужда. С децата сме така, а и те самите се държат по този начин. И жителите на Горна Оряховица усещат, че сме истински, а не само от 8 до 5 или в почивните дни, когато има служби. Постоянно е.“

Източник: https://www.borbabg.com

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova