Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Самоук иконописец дарява икона за благотворителна кауза

07.01.2020

Самоук иконописец дарява икона за благотворителна каузаСамоук иконописец от Бургас днес завършва поредната си творбa, посветена на Св. Йоан Кръстител. Иконата ще бъде дарена за благотворителна кауза. Иконописецът Тошко Вачев е и единственият българин роден в кула на фаропазач.

Точно преди 24 години бившият служител в армията Тошко Вачев прави първата си икона, която пази и до днес. Тогава началник в танкова бригада, той прекарва много от служебните си задължения в Шабла и рисува предимно пейзажи.

„Там стреляхме по вражески изтребители и в последните две три години на службата преди да изляза в пенсия тази муза ме завладя за иконите и замених оръжието с четка”, сподели Тошко Вачев.

Оттогава до днес Тошко Вачев не спира да изписва икони. Прави важно уточнение – изписва, а не рисува. Само за тази година самоукият творец е изписал 52, голяма част от които са дарени на приятели, на църкви или за благотворителни цели. Първата за тази година е на Йоан Рилски, считан за закрилник на българите. Точният им брой обаче е загубил.

„Може би са над 800 икони, тъй като аз творя всеки ден. За да започна да изписвам една икона, аз задължително трябва да науча самата история на светеца и историята на иконата, тъй като моя стил е предимно руски”, разкрива Вачев.

Най-интересното в живота на 61-годишния иконописец започва още от раждането му. Той е единственият българин, роден в кулата на фаропазача, реставрирана тази година и превърната от управата на пристанището в Бургас в градска забележителност. Построена е през 1903-та година и до днес се намира на мястото, където в миналия век е бил историческият вход на пристанището.

„Аз съм роден вътре, а не в родилен дом. Това е моето родно място”, споделя Тошко.

Следващата икона, по която иконописецът започва да работи, е наречена „Св. Богородица - Достойно ест”. Ще я изписва по ясни канони и правила в иконописането. Съдбата й ще реши в процеса на изписване.

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova