Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Да помогнем за лечението на малката Лили

28.05.2015

Да помогнем за лечението на малката ЛилиАвтор: Соня Спасова

На 30 и 31 май (събота и неделя) от 11.00 до 20.00 ч. на ул.”Черковна” 36 в гр. София, часове преди Деня на детето, ще се състои благотворителен базар под името „Съкровищница”. Там ще бъдат разпродадени мебели и любими неща от дома на едно четиричленно семейство, което вече не живее в България. Причината семейството на Снежинка и Иво Цолови да напусне дома си е, че в нашата държава тяхното двегодишно момиченце не получава адекватно лечение, тъй като страда от рядкото генетично заболяване спинална мускулна атрофия. Това означава, че мускулите на тялото на детенцето са прекалено слаби, за да се движи т.е не може да ходи, да мести крачетата си, не може дори да кашля.

Когато малката Лили е на десет месеца, лекарите съобщават на родителите й диагнозата, за която не е имало никакви индикации до момента. Малко след като научават за болестта на своята дъщеричка, майката и бащата решават да я кръстят. Техен приятел, който е свещеник, им разяснява смисъла на тайнството „Кръщение”. Така Лили става малко християнче, което започва своята борба, търсейки първо Божията помощ.

Единственият съвет, който лекарите, диагностицирали Лили, дават на Снежи и Иво е „да помислят за следващо дете”. Потресени, те започват сами да търсят информация за болестта в интернет, свързват се с родителите на други деца със същото заболяване, включително и от чужбина. Отиват в италиански клиники, където виждат нагледен пример как се полагат адекватни медицински и подкрепящи грижи за деца като Лили в болниците и специални рехабилитационни дневни центрове, каквито в България не съществуват. Създават блог за Лили http://martenichkalilia.blogspot.com/, а заедно с други родители, чиито деца имат спинална мускулна атрофия пишат писма до Министерството на здравеопазването, Столична община и други институции и инициират създаването на такъв дневен център и у нас.
От няколко месеца семейство Цолови живее в Англия, където Лили посещава дневен център, в който тя и родителите й получават специализирани грижи от рехабилитатори и психолози, където се среща и общува с други деца като нея, а Снежи и Иво й обменят опит с други родители на деца със същото заболяване.

Базарът с мебелите и любимите неща от дома на семейството на Лили, се организира от артистичните приятели на Снежи и Иво, които са подготвили домашни курабийки и различни забавления за присъстващите като изработване на хвърчила, кашпи за цветя и други предмети. Приятелите им са със Снежи и Иво през цялото време на тази борба и ги подкрепят по всевъзможни начини – до момента са организирали няколко благотворителни събития, дори издават детска книжка в подкрепа на Лили. Средствата, събрани от базара този уикенд ще подпомогнат финансово семейството на Лили в новия му, необходим, живот в чужбина. Както и ще напомни на Лили и родителите й, че въпреки че в България хората не получават адекватни медицински грижи, получават много подкрепа, топлина и любов от своите близки и приятели, за да продължат да се борят. С Божията помощ.

Банкова сметка: Лилия Ивайлова Цолова
BIC: STSABGSF
IBAN: BG10STSA93000022065664


Вижте още:
* Медицината безсилна, но Лили не се предава - http://trud.bg
* Родители стават доктори по неволя, за да спасят болното си дете - http://btv.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova