Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Жители от шуменския квартал Мътница търсят помощ за довършването на храма си

23.03.2015

Жители  от шуменския квартал Мътница търсят помощ за довършването на храма сиДа имат свой храм, където да могат да отправят молитви към Бога за себе си и за своите близки, е дългогодишна мечта за жителите на шуменския квартал "Мътница". Православните християни от квартала, които искат да отидат на църква, са принудени да пътуват 8 км. до Шумен, за да присъстват на св. Литургия в някой от градските храмове.

През 2008-2009 г. се сформира църковно настоятелство, в което са избрани миряните: Стоянка Атанасова, Пенка Попова, Йордан Йорданов и Цветанка Милкова. Те поставят началото на инициативата за построяването на храм „Рождение на св. Йоан Кръстител”, към която става съпричастен и техният енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство о. Васил Василев.

На 28 февруари 2009 г. е направена първа копка на новостроящия се храм. За изграждането му помагат хора от цялата духовна околия, та дори и от цялата страна. От първата копка досега за градежа на църквата са дарени финансови средства от дирекция „Вероизповедания” при МС, Община Шумен, частни фирми и най-вече вярващи християни и обикновени хора. „Не бих си позволила да не оставя нищо след себе си за поколенията”, споделя пред о. Васил дарителка от Шумен. Свещеникът е свидетел на чудесни събития: в най-трудните моменти, когато средствата за строежа привършвали, винаги се е намирал дарител да помогне точно с необходимата сума.

Храмът вече е построен, в момента се довършват стенописите, които са дело на иконографа Митко Игнатов, но са необходими още средства за довършване на интериора на църквата, което включва: църковна утвар, певница, аналои, полюлеи, свещници, богослужебни книги и одежди и т. н. По предварителни изчисления за оборудването на новопостроената църква са необходими още около 12 хил. лв.

Жителите на квартала и техният енорийски свещеник се надяват на финансова помощ от дарители, за да довършат храма и той да може да бъде осветен още тази година на храмовия празник, който е на 24 юни.

Сметката на църковното настоятелство при храм „Рождение на св. Йоан Кръстител” в кв. Мътница, гр. Шумен, е:

IBAN: BG26STSA93000014662433

BIC код: STSABGSF Банка ДСК – клон Шумен.

Председател на храма и църковното настоятелство – свещеник Васил Димитров Василев (otecvasil@abv.bg)

Църковното настоятелство планира да оборудва и библиотека към храма. Затова в новата църква се приемат и дарения от книги. До освещаването на храма те ще се съхраняват от църковното настоятелство.

Източник: http://dveri.bg
Снимка: http://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova