Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Как една млада ромка се опълчи на традициите в името на детето си

11.03.2015

Как една млада ромка се опълчи на традициите в името на детето сиТеменужка е от ромски произход и когато навършва 15 г. родителите й я продават на своите сватове според ромската традиция.

„Както знаете, ромските обичаи са, след като навършиш определена възраст - 15-16 години, идват да те искат за снаха от семейството на момчето. Така се случи и с мен - поискаха ме за снаха, оттам майка ми се намеси. Не познавах момчето преди това, за първи път го видях тогава. Бях объркана. Всички ми казваха, че това е правилно, така трябва да бъде заради обичаите, заради традициите. Че такъв трябва да бъде животът ми, като съпруга и домакиня. Бях объркана, исках да продължа образованието си”, разказва Теменужка. Тя е омъжена срещу зестра от 5000 лв.

Момичето е третирано като робиня - бракът й е уреден набързо, а животът на младото момиче се превръща в ад. „След две години се роди синът ми. Тогава започна още повече да ми посяга, да не ми позволява да излизам. Нямах право на глас, нямах право на собствено мнение. Той искаше да се чувствам като негова вещ, като негова собственост. Искал е примерно вечерта, когато съм си легнала да му донеса вода или нещо друго, а аз не съм искала и затова. Това е една от многобройните причини. Майка ми ме съветваше да мълча и да търпя”, разказва още младата майка.

„Чашата преля, когато той се опита да ме убие. Една нощ се прибра, беше пиян, започна да повръща, накара ме да чистя, аз не исках. Сутринта, когато всички излязоха, отидох да се преоблека и когато се обърнах, го видях с ножа. Той ме наръга с ножа в лявата част под реброто. Слава богу, раната не е дълбока, не ми е причинила сериозни щети. И след като ме закараха в болницата, казаха на лекарите, че аз сама съм се намушкала, че съм се опитала да се убия”, продължава историята си Теменужка.

Днес Теменужка работи в цех за сладкарски изделия, а след година се очаква да завърши средното си образование. Скоро тя и синът й ще заживеят в новия им дом във Велико Търново."От мен зависи дали детето ми ще има друг живот, по-добър, или ще остане на село при тях, с техните обичаи и традиции", говори за бъдещето на детето си тя.

„Има и друг свят. Има живот и извън Камен или други населени места. И на момичета на моята възраст искам да кажа, че главната цел не е да създадеш семейство на ранна възраст и да се чудиш после - откъде, нали - как да го изхранваш. Да се облегнат на образованието и след като си намерят работа - тогава вече да мислят за семейство”, съветва тя.

Източник: http://btvnovinite.bg
Снимка: http://btvnovinite.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova