Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Столична енория обгрижва 400 бедни и самотни хора

11.02.2015

Столична енория обгрижва 400 бедни и самотни хораВ продължение на петнадесет години всяка неделя в социалната кухня към храм „Св. прор. Илия” се раздава обяд на социално слаби, пенсионери, безработни и бездомни от цяла София. За неговата подготовка се грижат доброволци, някои от които започват своята работа в 8 ч. сутринта.

През 1999 г. група от черкуващите се миряни към храма решават, че след св. Литургия освен да ходят на кафе, могат да правят нещо по-полезно. Така ентусиастите започват подготвителни действия по стартирането на социалната кухня. Събират дърва за горене, пари и продукти, с които да се осъществи целият процес по изхранване на нуждаещите се. Обръщат се и към общината, която им предоставя списъци на социално слаби хора от квартала. В началото на съществуването на кухнята да получат обяд идват около 35 души, сега техният брой е почти 400. Средствата за работата на кухнята се събират както от членовете на нейния екип, така и от дарения.

Социалната кухня е само едно от направленията на активния енорийски живот в храм „Св. пророк Илия”. Екипът на кухнята е в основата на новосформираното братство при храма. От 2014 г. функционира Духовно-просветен център, чийто екип от доброволци работи за катехизацията както на черкуващите се енориаши, така и на идващите за безплатен обяд в храма. Специални занимания по вероучение, музика, игри се организират за децата на майките, които идват за безплатен обяд. Екипът на Духовно-просветния център изготвя и Енорийския вестник „Благовестие”, а също е зает с обновяването на електронната страница на Православен храм „Св. прор. Илия”.

Източник: http://dveri.bg
Снимка: http://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova