Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Сигнализирайте на тел. 112 за бездомни

05.01.2015

Сигнализирайте на тел. 112 за бездомниСтудът, който скова страната, препълни приютите за бездомни хора, показа проверка на „Монитор”. По последни данни хората без подслон у нас са 1169, като това са само тези, с които социалните служби са работили. В сравнение с миналата година броят на скитащите по улицата е намалял с около 30 човека.

„Най-много скитници са регистрирани в София – 355, 230 от които са в район „Възраждане”, уточниха пред „Монитор” от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Всеки трети бездомник по софийските улици е пристигнал в столицата, за да търси по-добър живот. Без подслон в Русе са регистрирани 269 души, в Пловдив - над 230, а във Варна - 109 човека. В страната има 13 кризисни центъра за настаняване на хора без подслон. Престоят в тях е до 3 месеца в рамките на година. Често обаче социалните удължават срока с по месец, докато им намерят общинско жилище в случаите, в които хората отговарят на изискванията, или място в друга институция.

Отделите „Закрила на детето” към АСП пък работят с децата, които просят на улицата. От началото на годината до края на октомври социалните работници са се отзовали на над 3200 сигнала за молещи за милостиня хлапета.

Установени са 108 деца, които просят и за които са предприети мерки на социална закрила”, обясниха от АСП.

От „гости” вече двата кризисни центъра в столичния квартал „Захарна фабрика” се пукат по шевовете. Само през вчерашния ден спасение от минусовите температури в центъра са потърсили 112 несретници. Приютите ще дават всяка вечер подслон и топла храна на 170 души от 6 ч. вечерта до 10 ч. на другата сутрин. Освен легло бездомниците ще получават топла вечеря и дрехи, както и възможност да се изкъпят, а при нужда и консултация от социален работник или психолог. На сутринта, преди да напуснат, ще закусват и ще пият чай. Вечерта, ако отново са без покрив над главата, могат да се върнат и така да изкарат до 31 март, когато ще бъдат закрити двата центъра. Постоянните обитатели са около 20 процента. Има обаче и такива, които не искат и да чуят за приютите. Повечето от тях са възрастни, пострадали от жилищни измами хора или пък които никога не са имали дом.

Някои са изгонени от децата си, други не плащали сметки и ги изхвърлили, трети напуснали сиропиталище, защото вече са на 18.

Всяка нощ линейки и мобилни екипи на общината се отзовават на сигнали на граждани. Всеки може да подаде сигнал за бездомни лица на телефон 112 и на горещия телефон на Столичната община(02) 987 5555.

Източник: http://www.monitor.bg
Снимка: http://www.monitor.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova