Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Хиляди разчитат на Българската хранителна банка

28.12.2014

Хиляди разчитат на Българската хранителна банка Пет хиляди наши сънародници ще получат храна за коледните и новогодишните празници от Българската хранителна банка.

Според данните , нас милион и 600 хиляди души живеят под прага на бедност, а според данните на еврокомисията всяка година един българин изхвърля сто килограма годна храна. На практика може да бъде дарено всичко стига да е в срок на годност.

300 тона храна на година събира българската хранителна банка. Тя работи с производители и търговци от борсата за плодове и зеленчуци в Слатина.

Храната се раздава от мрежа от партньорски организации които имат програми за социални услуги или трапезарии или имат групи от нуждаещи се хора. Това са над 65 организации.

„На практика ние им спестяваме разходи на производителите - за тях това е смислена алтернатива, спестяваме им разходи за унищожаване на храната, транспорт - ако изберат алтернативата да я дарят на Българската хранителна банка и в рамките на до 48 часа да я раздадем”, посочи Ценка Миланова.

Все още големите търговски вериги не могат да участват и да даряват храните, на които скоро ще им изтече срокът на годност на хранителната банка. Засега им излиза много по-евтино да унищожават храната.

Причината - Законът за ДДС ги задължава да платят и 20 на сто от стойността на дарението. Разчита се този закон да бъде променен, за да може даренията да се увеличат.

Всеки може да помогне

Организацията не се финансира с държавни пари, а със средства от бизнеса и от фондация Америка за България. Предпочитаните дарения са от ориз, боб и леща, защото с пакетите могат да се нахранят много хора. Разбира се има и по-интересни дарения.

„Мен ме изненада, че има бира, ракия и соев сос. Най-вероятно хората подаряват това, което искат да им се дари на тях”, коментира административният координатор в БХБ.

Ако искате и вие да помогнете, можете да докарате храните на борсата в Слатина.

Източник: http://btvnovinite.bg
Снимка: http://btvnovinite.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova