Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

39 деца от Смолян и страната са наградени в конкурса "Чудото на Коледа"

22.12.2014

39 деца от Смолян и страната са наградени в конкурса "Чудото на Коледа"Приключи Шестият конкурс „Чудото на Коледа”, обявен в чест на Рождество Христово от Младежкия православен цeнтър „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян и Сайта „Всемирното православие“ за детско творчество - рисунка, стихотворение, есе. Резултатите ще бъдат публикувани на 6 и 7-ма стр. в Коледния брой на вестник „Чисти сърца“ и на сайта „Всемирното православие“.

За отбелязване е, че тази година по-голяма част от творбите са акцентирани точно върху Рождеството на Христос и на традициите в българските ни домове. Децата изразяват личното си виждане и отношение и наблягат на любовта и добрината в живота, донесени ни от Спасителя на света – Божия Син. Двете журита с голяма радост разглеждаха и оцениха творбите и пожелават на всички участници нови успехи.

Екипът на сайта „Всемирното православие“: гл. редактор д-р Росица Колева и редакторът Василка Нанева, оглавили литературното жури, определят, че темата на тазгодишния литературен конкурс „Чудото на Коледа“ е окрилила малките поети и писатели (от 10 до 17 години) да разкажат как очакват и преживяват светлия християнски празник Рождество Христово. Детските творби трогват с неподправената си сърдечност, с откритието, че „истинското щастие е това, което даваш с любов от сърцето си“, както и че усмивката на поне един човек зависи от нас. Малките автори искат и децата без родители, и бедните, и самотните да бъдат обградени с обич, защото иначе, въпреки празника, и тяхната радост няма да бъде пълна. Пожеланието на децата е хората, забързани в делника, да могат поне за Коледа за малко да поспрат и да обърнат внимание на близки и далечни, малки и големи, на тези, които се нуждаят от утеха.

Журито за изобразителното и приложното изкуство - художничката Симеона Савова-Коруева, директор на Професионална Гимназия по приложни изкуства в Смолян, и художникът Румен Найденов, преподавател в гимназията, бяха много затруднени да избират от стотиците рисунки на деца от 5-6-годишни до юноши кои да бъдат наградени. Радваха се и минути вглъбено мълчаха над някои рисунки. Определят, че творческите импулси на някои деца са много оригинални, но всички рисуват искрено и с желание да представят Коледа – Рождество Христово, като светъл празник за сърцето, душата и за творчеството. Директорът Симеона Савова-Коруева кани всички деца, участвали в конкурса, да посетят Професионална гимназия за приложни изкуства в Смолян, да разгледат ателиетата и се запознаят със специалностите и учителите. Ако решат, да се чувстват поканени да учат в това художествено училище. Така ще развиват талантите, които Бог ни е дал.

"Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение!"


Наградените деца от страната ще получат грамотите и подаръците по пощата, а тези от Смолян и общината се очаква заедно с родителите и учителите си да дойдат на специалното тържество за тях след ваканцията - на 9 януари 2015 г. в 16 часа в залата на Неделното училище към катедрален храм "Св. Висарион Смоленски" в Смолян, бул. "България" 5 -а.

Източник: http://www.pravmladeji.org

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova