Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Българският патриарх Неофит посети онкологично болни деца в София

19.12.2014

Българският патриарх Неофит посети онкологично болни деца в СофияНа 17 декември 2014 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания, която се помещава в сградата на ИСУЛ. Това е първото по рода си и единствено по своя мащаб лечебно заведение, в което пациенти са само деца, с онкологични и хематологични заболявания.

Негово Светейшество, който винаги с голяма любов и грижа гледа към най-малките - децата, пожела в дните на Рождественските празници да посети болните дечица, да се запознае с тях, да им поднесе подаръчета и да ги благослови за успешно лечение и скорошно оздравяване.

Придружен от софийския викарий - Браницки еп. Григорий, от началника на патриаршеския кабинет г-н Теодор Атанасов, софийския протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов и изп. секретар Ангел Младенов, патриарх Неофит бе сърдечно посрещнат от управителя доц. д-р Добрин Константинов. Той накратко запозна патриарха с историята на детската болница, с последното основно обновяване на сградата, възлизащо на 5 милиона лева, с новостите и постигнатите научни резултати на екипа и му представи десетте лекари, петнадесетте медицински сестри и работещите в момента лаборанти и помощен персонал.

Патриархът разгледа трапезарията на децата, устроена в началото на лечебния корпус, и се запозна с две от децата, които в този момент бяха в състояние да се движат.

Негово Светейшество влезе във всички болнични стаи и благослови страдащите дечица, които се лекуват там. Приковани от системи, а някои и от невъзможност да се движат, те гледаха с тъжните си очи патриарха, който се опитваше да поговори с тях, да им вдъхне надежда и да почувстват предстоящата Рождественска радост. Подаваше им празничните торбички и като любящ баща ги милваше по главичките.

Посещението на Българския патриарх завърши с обща снимка на целия екип на детската болница.

На изхода дечицата, посрещнали Негово Светейшество, го изпратиха с дар - две рисунки, които в момента бяха нарисували за него. Малките ръчички подадоха листчетата, а детските очи, отворени широко, го гледаха с очакване. Той се усмихна, благодари и като разгледа рисунките им, ги насърчи да продължават да рисуват.

„Днес беше хубав ден” - бе написало едното, това бе чувството и оценката на болното дете, което не знае колко дни живот в този свят му остават, но с надеждата, че и за него има бъдеще, в което ще може да играе и с голяма радост да очаква нощта на Рождество Христово.


Справка:

Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания (СБАЛДОХЗ-София, ЕООД) е самостоятелно, високоспециализирано лечебно заведение. Тя е правоприемник на Клиниката по детска онкохематология (ДОХК) към Катедра "Детски болести" на Медицинска академия (основана през 1972 г. на територията на І Детска клиника, Александровска болница – София). През 1990 г. е преместена на настоящия адрес и заема част от сградния фонд на УМБАЛ „Царица Йоанна".

СБАЛДОХЗ е единствената специализирана болница в страната, в която се осъществяват пълен обем диагностични и лечебни мероприятия при деца от новородени до 18-годишна възраст с кръвни заболявания и солидни тумори. Тук е разкрит и функционира пълноценно първият в Република България сектор за трансплантация на костен мозък (трансплантация на хемопоетични стволови клетки).

През 1997 г. е разкрито и трансплантационно отделение с два стерилни „бокса” и за първи път в България е осъществена трансплантация на костен мозък при 10-годишно дете със солиден тумор. Към средата на 2005 г. вече са осъществени над 80 трансплантации.

Източник: http://bg-patriarshia.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova