Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Бездомен писател стана муза на група млади артисти

19.01.2014

Бездомен писател стана муза на група млади артисти

Един човек, останал без дом, се оказва муза за младите артисти от студиото за документален театър Vox populi.



Срещаме Борис в храма „Света София”. Там е всеки ден, просто защото е топло. Стои кротко без да пречи на никого. Храмът се е превърнал в новия му дом, поне за през деня. Разделил се с уюта на дома, но запазил любимия си навик да пише стихове. Тези редове са написани на тетрадки, намерени по кофите, с химикалки, също захвърлени на боклука.



„Обидно е да си клошар, защото смятат, че ние сме калта на обществото. Смятат, че съм излишен човек”, казва Борис. За други обаче Борис е вдъхновение - младите актьори от театралната трупа от Vox populi. Заведохме Борис на тяхна репетиция.



„Той е абсолютно сам, другите бездомни хора някакси се свързват помежду си, докато Борис няма никого на този свят и той нарича себе си един печален, нещастен скитник под звездите”, казва режисьорът на постановката Неда Соколова. В документалния театър актьорите слушат историите, които преди това истински личности са разказали.



„Като обикалям улиците, някой ми даде 5-10 лева, обаче аз не прося, за мен просията излага човешкото достойнство”, категоричен е Борис.



На сцената в кожата на Борис ще влезе актьорът Тодор Близнаков. „Оттам нататък е важно какво се случва, както той казва, с тези 200 човека, а може да са повече, аз лично не знам. Най-малкото, което може да направите, е когато вървите по улиците и видите някои от тези хора, да не бързате да си отместите погледа”, казва той.



И те като всички нас имат мечти. „Мечтая да си издам стиховете и да напиша една поема поне 100 страници като Байрон, Пушкин”, казва бедният писател. И тази 30-годишна мечта е на път да се сбъдне с пари от бюджета на постановката.



"Невидими – без дом" ще може да гледате в петък в „Червената къща”. Молбата на артистите - дарете дрехи, с които да помогнете на Борис и хората в неговото положение.

Източник: http://novanews.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova