Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Православни българи се молят и организират подписка в предкрепа на осъдената на смърт заради вярата си суданка

12.06.2014

Православни българи се молят и организират подписка в предкрепа на осъдената на смърт заради вярата си суданкаНа 11 юни в посолството на Република Судан в България бе внесено отворено писмо в подкрепа на осъдената на смърт заради своята принадлежност към православното християнство Мериам Яхия Ибрахим, гражданка на Република Судан. Копия от петицията са изпратени до Президента и до Външния министър на Република България.

Инициативата в подкрепа на Мериам Ибрахим е на неформалната организация „Православна младеж” и към момента е подкрепена от десетки християни от енориите в гр. София. Пак по този повод на 8 юни 2014 г. (неделя на Петдесетница) в столичния храм „Св. София” бе извършена всеобща молитва за Мериам (видео от молитвата може да бъде видяно - тук).

Припомняме, че на 15 май тази година 27-годишната Мериам Ибрахим е осъдена на смърт чрез обесване за вероотстъпничество. Родена от майка етиопска християнка и баща судански мюсюлманин, Мериам израства във вярата на своята майка, тъй като бащата рано изоставя семейството. Въпреки това Съдът за обществен ред в град Хартум преценява, че Мериам е мюсюлманка, тъй като баща ѝ изповядва тази религия и като такава не може да приеме християнството. Едновремено с това Мериам е осъдена и на 100 удара с камшик преди екзекуцията за прелюбодейство, тъй като е сключила брак с християнин от Южен Судан, който обаче според законите на Република Суден е невалиден. След произнасянето на присъдата на Мериам е даден срок от четири дни, в който тя има възможност да се откаже от християнството, а присъдата ѝ да бъде отменена. Тя обаче остава непоколебима в своята вяра.

Когато е арестувана през март 2014 г., Мериам е бременна с второто си дете. Малката Мая се ражда в затвора, поради което изпълнението на присъдата е отложена до времето, през което тя ще кърми, но не повече от две години, смятано от раждането.

Благодарение на любовта и активността на своя съпруг Даниел Уани случаят на Мериам става популярен по целия свят. Към момента в нейна подкрепа са събрани близо 1 000 000 подписа на граждани на Западна Европа и САЩ. За Мериам се застъпиха и редица западни църковни и политически лидери, към които се присъединиха и някои православни църкви (може да се присъедините към международната подписка тук).

За да потушат огромния медиен скандал по случая суданските власти дадоха определени сигнали, че Мериам може да бъде освободена от затвора. Към момента обаче подобно нещо не се е случило и не изглежда много вероятно, тъй като през последните години в Република Судан стриктно се прилага шериатското право. Донякъде това е отговор на отделянето на Южен Судан от Република Судан след десетилетия на гражданска война, през които сред огромната част на населението на Юга протичат силни процеси на християнизация. По този повод през 2011 г. суданският президент Оамр ал-Башир заяви, че Судан ще стане първата теократична страна в Африка, която ще въведе задължителното прилагане на шериатското право във всички обществени области, което означава, че помилването на Мериам от формална правна точка изглежда почти невъзможно.

Със своите действия православните християни от България се включват в международното протестно движение в защита на несправедливо осъдената заради твърдото отстояване на своята вяра Мериам Яхия Ибрахим, майка на две невръстни деца. Нейният случай е драматично свидетелство за все по-разрастващата се християнофобия в различни точки на света.

Източник: http://dveri.bg
Снимка: http://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova