Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Първите 8 дома за изоставени деца до 3-годишна възраст са закрити

31.05.2014

Първите 8 дома за изоставени деца до 3-годишна възраст са закрити Първите 8 дома за изоставени деца до 3-годишна възраст са закрити. На тяхно място трябва да заработят Центрове в подкрепа на семейства с деца с увреждания, дневна грижа и майчино здравеопазване. В същото време изоставянията в страната продължават.

В момента в институции се отглеждат близо 1100 деца на възраст до 3 години. Домът за медикосоциални грижи за деца "Св. Параскева" в София е една от 8-те институции, които трябваше да зададат новия модел за отглеждане на деца с увреждания до 3-годишна възраст или такива, които са лишени от родителска грижа. Преди година и половина в дома имаше 32 деца.

Днес сградата е празна, напълно ремонтирана и готова да приюти консултативен център, звено за майчино и детско здравеопазване, където да се помага на самотни и малолетни бременни жени, за да не изоставят децата си.

„Грижата за децата с увреждания ще бъде основната грижа на екипа, който ще работи тук. По отношение на семействата - идеята и философията е грижата да бъде прехвърлена в семейна среда, да бъде насочена към семействата”, заяви директорът на ДМСГД "Св. Параскева" д-р Валентина Лихарска.

Ремонтирани и готови да работят по новия начин са и домове в Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Търговище, Габрово и Русе. От 1 януари 2012 г. са изведени 511 деца, от които 440 са настанени в приемни семейства.

В началото на проекта, който се финансира изцяло с европейски средства, изоставените деца до 3-годишна възраст бяха над 1600. За последната година бебетата, отглеждани в институции, са намалели едва с по-малко от 600. В момента все още близо 1100 са лишени от родителска грижа.

Източник: http://btvnews.bg
Снимка: btvnews.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova