Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Девойка, оцеляла в тежка катастрофа, се нуждае от рехабилитация, за да се движи

18.04.2014

Девойка, оцеляла в тежка катастрофа, се нуждае от рехабилитация, за да се движи След тежка катастрофа и животоспасяваща операция 18-годишната Славянка Тонева от Пазарджик все още не може да се движи. Съучениците й обаче правят всичко възможно да й помогнат, организирайки благотворителен концерт за набиране на средства.

Момичето претърпя тежък пътен инцидент преди месец. На път за Пазарджик колата, в която се вози заедно с още четири нейни приятелки, катастрофира. Състоянието на Славянка е критично - със счупени 9 прешлена на гръбначния стълб, тя е напълно неподвижна.

„Беше направена една доста сложна неврохирургична операция, която стабилизира гръбначния стълб, засега няма данни, че е възстановена функцията на периферните нерви и движенията от шията надолу са невъзможни при нея”, обясни проф. Чавдар Стефанов, началник на Отделението по интензивно лечение в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив.

Дни след операцията майката на Славянка получава първата обнадеждаваща информация. „Казаха, че има чувствителност в раменете, че чувствителността идвала отдолу нагоре. В пълно съзнание е, всичко разбирала”, разказа майката на момичето Татяна Тонева.

На този етап лекарите се въздържат да кажат колко време ще отнеме на Славянка отново да се изправи на крака. „Ще се наложи много продължителна рехабилитация, която в България не е лесно човек да я осъществи, тука става дума за рехабилитация в рамките на години”, обясни проф. Стефанов.

„Все още чакаме да излезе от реанимация, по-нататък много засилена рехабилитация иска, където е нужно - нали казват, че в Израел е най-доброто”, обясни майката на Славянка.

Съучениците на девойката от Математическата гимназия в Пазарджик, събират пари, за да върнат приятелката си сред тях, организират и благотворителен концерт на 17 април в зала „Васил Левски”, за да помогнат за лечението и.

„Минах по всеки клас, обясних ситуацията, помолих всеки, който може да помогне, буквално левче по левче да съберем някаква сума”, разказа съученичката на Славянка Мария-Антоанета.

„Целият клас е под напрежение какво ще се случи с нея. Тя е тя е прекрасен човек и много красиво момиче, никой не е очаквал нещо подобно”, допълва друга съученичка на Славянка – Анна.

Следващия месец Сланявка трябвало да бъде абитуриентка, голямата й мечта била да стане зъботехник. „Аз вярвам, че тя ще сбъдне мечтата си, тя е силна, тя е моето силно момиче, тя ще се изправи”, убедена е майка й Татяна.

Ако искате да помогнете за възстановяването на Славянка, можете да го направите чрез банковата й сметка:

Банкова сметка: IBAN BG81PIRB73881604830099
Славянка Георгиева Тонева
PIRAEUS BANK

Източник: http://btvnews.bg
Снимка: btvnews.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova