Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Фонд "Петър А. Даскалов" помага на бедни ученици

21.02.2014

Фонд "Петър А. Даскалов" помага на бедни ученициПетър Даскалов, от с. Горско Сливово, Търновско, е учител в продължение на 29 години, читалищен деец, участник в църсковната и националноосвободителната борба.

Съпругата му Димитра Кирова Даскалова е една от двете дъщери на Бачо Киро.

Интересен факт е, че при избухването на въстанието в І-ви (Търновски) революционен окръг, Бачо Киро въоръжава дъщерите си и ги завежда лично при войводата Цанко Дюстабанов. Според дописка във в. “Български глас” от 1876 г. бащата се обръща към войводата с думите: “Приеми, воеводо, и моите две любими дъщери в редовете на твоята дружина, защото аз не ще имам време да стоя дома и да ги варда от варварите. По-добре да умрат на бойното поле, отколкото да попаднат в ръцете на немилостивия азиятец.”

Пак според същия източник в последвалите схватки с вековния поробител девойките се държат не по-малко героично от славния си баща. В едно от сраженията с турска потеря по-малката дъщеря Димитра, която тогава е едва на 15 г., успява да стигне до предводителя на потерята Юсуф ага и да го повали със сабята си – постъпка, колкото смела и безстрашна, толкова и достойна за възхищение.

След Освобождението Димитра Кирова се омъжва за учителя Петър Андреев Даскалов, с когото имат 4 деца.

Синът им Андрей Даскалов по-късно сродява рода на Бачо Киро с този на Александър Дюма – син, като се жени за Валери Дюма (дъщеря на Сципион – синът на Ал. Дюма-син).

Петър Даскалов умира в началото на ХХ в., а Димитра самата доживява до дълбока старост.

В негова памет дарители решават да основат при прогимназията в с. Горско Сливово фонд на негово име. Първоначално внасят 5 хил. лв. с намерението по-късно да увеличат капитала до 10 хил.лв. Средствата трябва да се вложат в кредитно учреждение и да останат неприкосновени, докато размерът им нарасне до 50 хил.лв, а след това да се използват само лихвите за ежегодно подпомагане на бедни ученици по решение на учителския съвет.

Учителският съвет приема дарението на 21 ноември 1930 г. и основава фонд „Петър А. Даскалов”. Към 28 март 1931 г. капиталът на фонда достига 5 840 лв, към 1938 г. – 13 200 лв.

Дейността на фонд "Петър А. Даскалов" е представена в енциклопедията на дарителството "Дарителските фондове и фондации в България 1878 - 1951 г."

Източник: http://www.vesti.bg
Снимка: vesti.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova